Miliardar român, infectat cu Covid, internat în stare gravă la Terapie Intensivă

Omul de afaceri buzoian Ionel Turturică a fost diagnosticat cu COVID-19 și este în stare gravă la terapie intensivă.

RomaniaTV.net
13 aug. 2020, 15:03

Ionel Turturică, veteran al fotbalului din Buzău, are nevoie de sprijinul celor care au trecut deja prin boală și au dezvoltat suficienți anticorpi pentru a dona sânge din care să fie recoltată plasma ce-i poate salva pe bolnavii infectați cu coronavirus, în stare gravă. Omul de afaceri are 61 ani.

Adrian Turturică, fiul lui  Ionel Turturică, aflat în stare gravă la Terapie Intensivă, fiind diagnosticat de curând cu COVID-19,  dezvăluie, în exclusivitate, pentru șansanews.ro, ce s-a întîmplat cu tatăl său de la momentul la care a început să se simtă rău și până acum, când este dependent de oxigen, într-o secție de ATI.

 

Adrian Turturică povestește că totul a debutat lunea trecută când tatăl său a început să manifeste semne de răceală. Erau simptomele unei viroze obișnuite, răgușeală, durere în gât, frisoane, așa că nimeni nu s-a gândit la coronavirus. Sâmbătă după amiază, starea lui Ionel Turturică s-a agravat brusc și extrem de repede și atunci familia și-a dat seama că e mai mult decât o răceală. Duminică după amiază, bărbatul de 63 de ani a fost dus la Urgențe, la Spitalul Județean Buzău. Iată mărturia fiului său:

„A început cu simptomele obișnuite de răceală, oarecare disconfort laringian, apoi roșu în gât, amigdalită, răgușeală, frisoane, stare febrilă și a culminat cu insuficiență respiratorie și cu degradare bruscă. Semnele de răceală au debutat luni iar sâmbătă la prânz ne-am dat seama că nu e doar atât, starea lui s-a degradat brusc și rapid. Duminică, am decis să meargă la spital pentru că dezvolta deja o insuficiență respiratorie.”

Ajuns la spital, Ionel Turturică a fost diagnosticat inițial cu pneumonie, ulterior, testul pentru coronavirus arătând că omul de afaceri este infectat. Pentru că nu mai putea respira singur, în noaptea de duminică spre luni, Turturică a fost transferat la Terapie Intensivă. Astăzi, el primește oxigen, însă nu este intubat, dezvăluie fiul său.

„Informațiile pe care le primim de la cadrele medicale sunt sumare. Starea nu e nici cea mai bună și nici foarte critică, astfel încât să trebuiască să fie intubat. Este la Terapie Intensivă, la ventilator, cu acea mască destul de mare și așteptăm ca tratamentul să înceapă să-și facă efectul și să vedem semne îmbucurătoare în zilele următoare. „

Ionel Turturică a fost și este conștient tot timpul. Ține legătura cu familia prin watsapp și, din când în când, are puterea, împreună cu cei dragi, să mai zâmbească:

„A fost conștient tot timpul. Avem pe whatsapp un grup al familiei și ne mai scrie acolo din când în când. Acum este optimist, mai facem glume pe seama lui și ne trimite semnul că râde …Nu ne scrie foarte multe cuvinte, obosește repede, doar strictul necesar: să-i trimitem schimburi, ori ceai sau apă. Acum este optimist știe că se va întoarce acasă cu bine. „

Cât despre sursa infectării, familia omului de afaceri nu are nici o bănuială. În ultima perioadă, Ionel Turturică și-ar fi petrecut timpul la țară, fără a avea contact cu persoane din oraș.

„Nu avem de unde să știm sursa îmbolnăvirii, mai ales că în ultima săptămână a fost la țară, nu a avut contact cu nimeni din oraș. În afara familiei nu a avut alți contacți. Noi, acum, ne-am autoizolat”.

Dat fiind starea în care se află Ionel Turturică, familia sa face apel la cei care au trecut prin boala COVID-19 să meargă la Centrul de Transfuzii și să doneze sânge din care să fie recoltată plasma care-i poate salva pe bolnavii în stare gravă

„Așa cum am vorbit si cu domnii doctori de la ATI, dar și de la Matei Balș, lupta se dă cu un virus despre care există foarte puține informații iar tratamentele sunt așa cum sunt, se caută soluțiile cele mai bune, dar se pare că plasma ar funcționa. Este unul din tratamentele care funcționează cel mai bine iar cei care au trecut prin boală i -ar ajuta pe cei de la Terapie Intensivă. Din păcate, sunt foarte puțini cei care, după ce se vindecă, donează sânge”.

Ionel Turturică are 63 de ani. El s-a tratat în urmă cu doi ani de cancer de prostată, fără metastaze. Starea lui, înainte de a fi diagnosticat cu COVID-19, era foarte bună, neprimind tratament oncologic și fără a avea vreo altă problemă de sănătate.

În urma confirmării sale cu COVID-19, sunt în izolare la domiciliu soția, fiul său Adrian Turturică, soția acestuia și cei doi copii ai lor, precum și bunicul tânărului.

Ionel Turturică este patronul firmei AGI Construct SRL și este fost finanțator al echipei Gloria Buzău. De asemenea, a finanțat mai multe echipe din județ, în ultima vreme preocuparea sa fiind fotbalul în sală.