Miliardarul Ion Ţiriac va încasa cel puțin 20 de milioane de euro din asigurări, dar rămâne după Dines în Topul Forbes

Allianz-Țiriac raportează rezultate financiare solide și creștere susținută în 2023, în principal, datorate evoluției pozitive înregistrate în segmentele asigurărilor de viață, asigurărilor auto și a celor facultative pentru locuințe, transmite un comunicat al companiei.

03 apr. 2024, 20:51
Miliardarul Ion Ţiriac va încasa cel puțin 20 de milioane de euro din asigurări, dar rămâne după Dines în Topul Forbes
Ion Ţiriac a pierdut toţi banii. Cine a pus mâna pe întreaga avere, estimată la 2,1 miliarde USD

Ion Ţiriac a face în continuare afaceri cu profit uriaş. De la finalul lui 2021, Allianz Țiriac este un jucător de bază și în piața RCA, care în mod tradițional era cunoscută ca aducătoare de pierderi, dar care, demonstrează rezultatele celui de-al doilea mare jucător din domeniu, poate fi o sursă de creștere profitabilă. În 2023, Allianz Țiriac a reușit să își majoreze câștigurile cu 44%, ajungând la un profit operațional de 346 de milioane de, un record istoric pentru piața din România.  Cu 45% din acțiuni, miliardarul Ion Țiriac, cel care a fondat compania și apoi a cedat pachetul majoritar de acțiuni gigantului german Allianz, va încasa cel puțin 20 de milioane de euro, ca dividend din profitul net, dacă se ia decizia ca profitul să fie repartizat integral acționarilor, scrie economica.net

Iată, pe scurt, principalii indicatori înregistrați de Allianz Țiriac anul trecut:

  • Protecție și despăgubiri de aproximativ 2,1 miliarde de lei, cu 38% mai mult decât în 2022;
    Subscrieri totale de aproape 3,5 miliarde de lei în 2023, în creștere cu 21% față de anul anterior;
    Contribuții în economie de aproximativ 962 de milioane de lei, reprezentând cheltuieli cu salarii, comisioane, taxe, impozite și contribuții (BAAR, FGA, ASF);
    Profit operațional de 346 de milioane de lei;
    Rata combinată pe linia de afaceri principală (RCA) este de 97,4%;
    Stabilitate financiară crescută, cu o rată de solvabilitate de 130%.

Cheltuiala totală cu daunele brute în 2023 a fost de aproximativ 2,1 miliarde de lei, reprezentând despăgubiri brute plătite și variația rezervei de daune brute avizate și neavizate. Din aceasta, aproape 1,3 miliarde de lei au fost plătite clienților ca despăgubiri în 2023, cu 15% mai mult decât în 2022, oferindu-le astfel un sprijin financiar real.  Volumul total al primelor brute subscrise a fost de aproape 3,5 miliarde lei în 2023, în creștere cu peste 21% față de anul precedent, conform datelor financiare neauditate. Un avans semnificativ a fost înregistrat în segmentul asigurărilor de viață, de 30% față de aceeași perioadă a anului anterior, unde compania a continuat să își concentreze atenția asupra nevoilor clienților, dezvoltându-și activitatea în acord cu direcțiile strategice asumate.

De asemenea, în premieră pentru piața de asigurări din România, Allianz-Țiriac a lansat în 2023 prima asigurare de viață care poate fi achiziționată 100% online, în șase pași simpli, fără evaluare medicală prealabilă.  Pe lângă despăgubirile plătite, Allianz-Țiriac a încheiat 2023 cu peste 4,5 miliarde de lei în rezerve tehnice și o rată a solvabilității de 130%, raportată conform Solvency II, ceea ce confirmă stabilitatea financiară a companiei și oferă clienților siguranța angajamentelor de plată viitoare față de ei.

„În contextul creșterii costurilor de trai și a unui deficit de protecție tot mai mare în rândul populației, asigurările generale, dar mai ales cele de viață devin o componentă vitală pentru siguranța financiară a populației. Sumele plătite anul trecut clienților noștri au reprezentat un sprijin important pentru cei care au trecut printr-o situație acoperită de asigurarea lor, ajutându-i să se descurce mai ușor financiar, fără să fie nevoie să-și folosească economiile sau să apeleze la alte soluții pentru acoperirea cheltuielilor neprevăzute. Performanțele noastre financiare solide, cu o evoluție de peste 3,6 ori mai rapidă decât creșterea PIB-ului sau a pieței de asigurări care s-au dublat în ultimul deceniu, confirmă capacitatea noastră de a sprijini financiar tot mai mulți clienți care aleg să-și protejeze viitorul cu ajutorul asigurărilor”, a declarat Virgil Șoncutean, CEO al Allianz-Țiriac Asigurări.
Simona Halep a primit un nou wild card la fostul turneu al lui Ion Ţiriac. Când va intra în concurs şi cu ce nume grele se va duela
Profitul operațional după plata despăgubirilor, constituirea rezervelor și deducerea cheltuielilor operaționale, a fost de 346 milioane de lei, în creștere cu aproximativ 44% față de 2022. Creșterea profitului operațional se datorează unui volum de afaceri semnificativ în creștere, precum și unui venit din plasamente mai bun (+59% față de 2022), în condițiile în care rata combinată pe linia de afaceri principală (RCA), este de 97,4%. Rezultatul înregistrat permite consolidarea capitalului și continuarea investițiilor pentru îndeplinirea planurilor de dezvoltare și susținere a economiei românești. În același timp, pe lângă despăgubirile plătite asiguraților, compania și-a amplificat amprenta în economie prin contribuții totale de aproximativ 962 milioane de lei reprezentând cheltuieli cu salarii, comisioane, taxe, impozite și contribuții (BAAR, FGA, ASF). La finalul lui 2023, 1,6 milioane de persoane și companii beneficiau de protecția financiară oferită de Allianz-Țiriac, în creștere cu 11% față de aceeași perioadă a anului anterior. Cele mai puternice creșteri au fost înregistrate în segmentele asigurărilor de viață, asigurărilor auto și a celor facultative pentru locuințe. În același timp, numărul clienților care au achiziționat asigurări online a crescut cu 59% în ultimul an, asigurările RCA, de bunuri sau de călătorie fiind cel mai frecvent achiziționate în mediul online.

„Brandul puternic și calitatea serviciilor oferite la prețul corect sunt factorii cheie care au determinat tot mai mulți clienți să aleagă produsele și serviciile Allianz-Tiriac. Astfel, la finalul anului 2023, Allianz-Țiriac și-a menținut poziția de lider de loialitate în rândul clienților atât pe segmentul asigurarilor generale, cât și pe cel al asigurărilor de viață”, transmite compania.

Cea mai mare despăgubire din 2023 a fost de aproape 5,5 milioane de lei și a fost plătită în baza unei asigurări RCA pentru un accident auto cu vătămări care a avut loc în străinătate. A doua cea mai mare sumă despăgubită, de aproximativ 3,6 milioane de lei, a fost pentru o asigurare de răspundere civilă a unei companii de producție pentru vătămarea unei persoane prin pierderea ambelor membre superioare în urma unui accident prin electrocutare. O despăgubire de aproximativ 2,2 milioane de lei a fost plătită în urma unui incendiu care a distrus complet o hală și echipamentele de producție aferente ale unui client din industria de construcții. În cazul asigurărilor de sănătate, cea mai mare despăgubire plătită a fost de 437.026 de lei, pentru tratament în străinătate a unei boli grave, în baza clauzei specifice atașată produselor de asigurare de viață.
Ion Țiriac, românul cu avere de aproape 2 miliarde de euro, face o declarație controversată: ”Eu oameni săraci n-am văzut”
„Misiunea Allianz-Tiriac este de a construi o zi de mâine mai bună, iar succesul financiar permite companiei să contribuie la creșterea prosperității nu doar prin intermediul plăților pe care le face pentru asigurați. Astfel, pe lângă impactul în viața clienților, Allianz-Țiriac s-a implicat și în comunitățile din care face parte și a investit în 2023 aproximativ 7,5  milioane de lei în inițiative relevante social, în domenii critice precum educație și incluziune financiară, sănătate, sport și mediu. În 2023, Allianz-Țiriac a continuat să susțină accesul a aproape 30.000 de copii la programe de incluziune socială, educație și performanță sportivă, prin intermediul parteneriatelor și proiectelor dezvoltate împreună cu SOS Satele Copiilor, Fundația Polisano, Fundația Metropolis, Asociația Salvează o Inimă, Asociația KinetoBebe, Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Comitetul Paralimpic Român. În plus, compania a contribuit la un viitor sustenabil prin continuarea implicării în activitățile de împădurire, cu ajutorul a peste 100 de voluntari Allianz-Țiriac, care au plantat 12.000 de puieți în 2023, pe o suprafață de 3 hectare”, mai arată comunicatul de presă.

Șase români, în topul celor mai bogați oameni din lume: Ion Ţiriac, între Dines şi fraţii Pavăl

Șase români sunt printre miliardarii lumii. Potrivit news.ro, România are șase reprezentanți în clasamentul miliardarilor lumii publicat de revista Forbes: Daniel Dines, Ion Ţiriac, frații Dragoș și Adrian Pavăl, Ion Stoica și Matei Zaharia. Averile lor însumate totalizează 10,6 miliarde de dolari.

Cel mai bogat român este Daniel Dines, în vârstă de 52 de ani, cofondatorul și CEO-ul companiei din domeniul tehnologiei UiPath, cu o avere estimată de Forbes la 2,7 miliarde de dolari. El ocupă locul 1.238 în clasamentul în care figurează 2.781 de persoane din întreaga lume cu averi de cel puțin un miliard de dolari.

 

UiPath, primul „unicorn” românesc, este o companie de automatizare robotică a proceselor, care a fost listată la Bursa de Valori din New York în aprilie 2021. Dines, absolvent al Universității București, trăiește în prezent la New York și a intrat în topul Forbes în 2020. Averea lui a crescut în 2024 cu 1,1 miliarde de dolari față de 2023, dar vârful l-a atins în 2021, anul listării la bursa din New York, când a fost evaluată la 6 miliarde de dolari.

Al doilea cel mai bogat român este Ion Ţiriac, cu o avere de 2,1 miliarde de dolari. În vârstă de 84 de ani, fostul tenismen a făcut avere în domeniul bancar și al asigurărilor, în real estate și auto, ocupând locul 1.545 în clasamentul Forbes în care a intrat prima dată în 2019, cu o avere estimată atunci la 1,2 miliarde de dolari. Acum, în 2024, Țiriac a atins cea mai mare valoare estimată a averii, în ușoară creștere față de anul trecut, când era evaluată la 2 miliarde de dolari.

Pe locul 1.623 în clasamentul Forbes, cu o avere de 2 miliarde de dolari, figurează Dragoș Pavăl, 57 de ani, cofondatorul lanțului de magazine de construcții și bricolaj Dedeman. Intrat în 2022 în rândul miliardarilor lumii, averea sa este în ascensiune, crescând de la 1,5 miliarde la 1,7 miliarde în 2023 și ajungând la 2 miliarde în 2024. Fratele său, Adrian Pavăl, 55 de ani, cofondator Dedeman, are o avere estimată la 1,4 miliarde de dolari și este pe locul 2.152 în lista Forbes. Și el a intrat în top tot în 2022, cu un miliard de dolari, atingând 1,1 miliarde de dolari în 2023 și crescând la 1,4 miliarde în 2024. Frații Pavăl și-au fondat afacerea în 1992, cu o singură locație, în Bacău, iar acum a ajuns la 57 de magazine, cu o cifră de afaceri de 2 miliarde de dolari, având în stoc aproximativ 60.000 de produse, de la unelte și materiale de construcții până la mobilier și electrocasnice. Frații Pavăl dețin, de asemenea, acțiuni la mai multe companii românești cotate la bursă și un portofoliu de proprietăți imobiliare în București și în Cluj-Napoca.

Al cincilea miliardar al României este Ion Stoica, 59 de ani, cofondator și președinte executiv al startup-ului de software Databricks, evaluat la 38 de miliarde de dolari în august 2021. Printre investitori se numără giganții cloud Microsoft și Amazon. Stoica ocupă locul 2.410 în clasamentul Forbes, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, ca și anul trecut, dar în scădere față de 2022 când era evaluată la 1,6 miliarde de dolari. Cu doctorat la Universitatea Carnegy Melon, Stoica locuiește în Statele Unite. El a fost CEO-ul inițial al Databricks de la înființarea sa în 2013 până la începutul anului 2016, când a cedat poziția cofondatorului Ali Ghodsi. Înainte de Databricks, Stoica a cofondat start-up-ul de streaming video Conviva. De asemenea, el este profesor de informatică la UC Berkeley. Stoica a cofondat Databricks alături de șase colaboratori de la UC Berkeley care au construit popularul motor de analiză a datelor Apache Spark. Databricks folosește inteligența artificială pentru a ajuta companiile să stocheze și să utilizeze datele lor.

Pe aceeași poziție în clasamentul Forbes, 2.410, figurează și partenerul său de afaceri, Matei Zaharia, 38 de ani, cofondator și director de tehnologie al startup-ului de software Databricks. Are o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari. Cu doctorat la Universitatea Berkeley din California și absolvent al Universității Waterloo, el este creierul din spatele popularului motor de analiză Apache Spark, care a fost conceput pe când era un student de 24 de ani și făcea doctoratul la UC Berkeley. Spark a stabilit un record mondial pentru viteza de sortare a datelor în 2014 și i-a adus lui Zaharia un premiu pentru cea mai bună disertație de informatică a anului. În 2013, Zaharia și șase colaboratori de la UC Berkeley au cofondat Databricks, al cărui software este construit pe Spark. El a condus dezvoltarea mai multor funcții noi, cu inteligență artificială, dincolo de Spark.