Miliardarul israelian condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa” nu renunţă la bătălia juridică

israelian care a fost condamnat în România, alături de consilierul strategic Tal Silberstein, la cinci ani de închisoare pentru un caz de fraudă funciară este așteptat să facă apel la Curtea Supremă a României săptămâna aceasta, susținând că întregul proces legal ar trebui să fie descalificat, se arată într-un amplu material apărut în publicația israeliană Globes.

08 ian. 2021, 16:02
Miliardarul israelian condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa” nu renunţă la bătălia juridică

Miliardarul israelian Beny Steinmetz va intra în război împotriva sentinței de cinci ani de închisoare care i-au fost impuse în România. În urmă cu aproximativ două săptămâni, Steinmetz, implicat în investigații penale în Israel, Elveția și România, a suferit o lovitură severă atunci când Curtea Supremă a României a anulat decizia instanței inferioare care i-a condamnat atât pe Steinmetz, cât și pe Tal Zilberstein, la cinci ani de închisoare, scrie Capital.ro.

Pedeapsa severă a fost primită de inculpați, dar și de alți diferiți factori din România, cu uimire. Comunitatea juridică română a ieșit să demonstreze împotriva condamnării avocatului român (n.n. Robert Roșu) al lui Steinmetz și a semnat petiții împotriva hotărârii instanței. Diverse argumente aduse împotriva deciziei au condus la situația ca Curtea Supremă a României, în mod excepțional, să efectueze o revizuire internă a procedurii (n.n. de repartizare aleatorie a dosarului). Până în prezent, există acuzații grave de încălcare a procesului echitabil.

În plus, conform informațiilor publicate în Globes, Steinmetz și Silberstein vor face recurs săptămâna aceasta la Curtea Supremă a României, susținând că întreg procesul legal ar trebui să fie respins din cauza neregulilor din aceasta.

Miliardarul israelian atacă hotărârea ICCJ la CEDO

Globes aduce noi detalii din România despre afacerea și opțiunile disponibile pentru condamnați pentru a anula efectul sentinței.

Globes dezvăluie că Steinmetz a angajat recent serviciile unui avocat francez, expert în drepturile omului, pentru a se adresa Curții Europene a Drepturilor Omului. Globes dezvăluie, de asemenea, posibilitatea ca un mandat internațional de arestare să fie emis împotriva lui Steinmetz și Zilberstein.

Afacerea – cunoscută în România sub denumirea de “Ferma Băneasa” – ar fi, conform acuzațiilor făcute de procurori, o preluare ilegală de către omul de afaceri român Remus Truică și partenerii săi, Steinmetz și Silberstein, de terenuri în zona Băneasa de lângă București.

Terenurile au aparținut familiei regale românești, înainte de a fi naționalizate de regimul comunist. Compania imobiliară condusă de Truică a lucrat cu autoritățile și instanțele de judecată pentru a transfera drepturile funciare către companie de la prințul român Paul Lambrino, nepotul regelui român Carol al II-lea. Prințul Paul a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare, iar Truică a fost condamnată la cea mai severă pedeapsă.

Citeşte şi: Prima eliberare în dosarul angajărilor fictive în care a fost condamnat Liviu Dragnea