Prima eliberare în dosarul angajărilor fictive în care a fost condamnat Liviu Dragnea

Fostul director al DGASPC Teleorman Florea Alesu, condamnată dosarul angajărilor fictive în care a fost condamnat şi fostul preşedinte al PSD Liviu Dragnea, a fost eliberată.

RomaniaTV.net
08 ian. 2021, 14:40
Prima eliberare în dosarul angajărilor fictive în care a fost condamnat Liviu Dragnea

Prima eliberare în dosarul angajărilor fictive în care a fost condamnat Liviu Dragnea. Este vorba despre fostul director al DGASPC Teleorman Floarea Alesu, informează Mediafax.

Judecătoria Ploiești a admis cererea de eliberare condiţionată a fostului director al DGASPC Teleorman Floarea Alesu, condamantă alături de Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive din Teleorman.

Floarea Alesu fusese condamnată la executarea pedepsei de 3 ani, 7 luni şi 20 de zile închisoare, prin sentinţa penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

De asemenea, Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare pentru că, pe când era șeful CJ Teleorman, a dispus angajarea fictivă la DGASPC Teleorman a două funcționare care, în realitate, lucrau pentru PSD, dar încasau salariu de la Protecția Copilului Teleorman. Salariile încasate de acestea vreme de mai mulți ani au reprezentat prejudiciul din dosar.

Flavia Teodosiu, avocata lui Liviu Dragnea, a avut o primă reacție după ce Floarea Alesu a fost eliberată condiționat.
„Când va avea dreptul (n.r. Liviu Dragnea), cu siguranţă voi face o cerere similară în instanţă, deocamdată nu pot pune în discuţie acest lucru. Doamna Alesu am impresia că are peste 60 de ani. Dacă omul are peste 60 de ani, conform Codului Penal, execută o treime, nu două treimi şi atunci că a făcut cerere mai rapidă”, a declarat Flavia Teodosiu pentru DCNews.

Întrebată dacă poate fi considerat un precedent în acest dosar și dacă poate fi făcută o cerere în instanță, în baza deciziei primite de Floarea Alesu, și pentru Liviu Dragnea, avocata acestuia a răspuns: „Nu este niciun precedent. Fiecare are drepturile lui. Se speculează aiurea din punctul meu de vedere. La femei, trebuie să aibă peste 55 de ani – pot fi eliberaţi condiţionat cu executarea unei treimi din durata pedepsei. Ea are peste 55 de ani. La bărbaţi, peste 60. Li se aplică Codul vechi, din punctul meu de vedere, inclusiv la liberarea condiţionată. Nu ştiu dacă la ea s-a reţinut Codul nou sau Codul vechi. Nu a fost clienta mea, nu ştiu. Pe Codul vechi, dacă are peste 55 de ani, ca femeie, putea să ceară după executarea unei treimi minimum, în care, dacă a muncit, i se recunosc şi zilele de muncă. Fiecare îşi face pedeapsa…”.

Liviu Dragnea este condamnat în acest dosar la trei ani şi şase luni de închisoare şi va putea cere şi el liberarea condiţionată după executarea a două treimi din pedeapsă.

În cazul pedepselor mai mici de zece ani, eliberarea condiţionată poate fi dispusă dacă deţinutul a executat cel puţin 2/3 din pedeapsă. Zilele de muncă sunt considerate zile executate câştigate în urma muncii prestate şi se scad din durata pedepsei.

Liviu Dragnea a fost sancţionat după ce a vorbit, pe Skype, cu fosta lui consilieră, în iunie 2020. După ce a fost încarcerat, Liviu Dragnea a iniţiat mai multe demersuri în instanţe, pentru a obţine eliberarea. Într-un alt dosar, Tel Drum, fostul lider PSD e acuzat de fraudă cu fonduri europene şi guvernamentale.

Dosarul angajărilor fictive. Statul a recuperat integral prejudiciul produs de Liviu Dragnea

Direcția generală de asistență socială și protecția copilului Teleorman (DGASPC) a recuperat în integralitate prejudiciul de 90.361 lei din dosarul ”Angajărilor fictive”.

DGASPC Teleorman nu a precizat însă de la cine a recuperat suma de bani. Potrivit legii, prejudiciul poate fi recuperat de la toți inculpații condamnați sau doar de la unul dintre ei, urmând ca aceștia să se socotească între ei, scrie G4Media.

Potrivit deciziei penale nr. 142 din 27.05.2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, instanța i-a obligat pe inculpații condamnați să achite prejudiciul.

„Obligă inculpații la plata către partea civilă, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, după cum urmează:

– inculpatul Marineci Ionel în solidar cu inculpata Botorogeanu Adriana la plata sumei de 634 lei, reprezentând despăgubiri civile cu titlu de daune materiale (drepturi salariale încasate necuvenit de către inculpata Botorogeanu Adriana).

– inculpata Miloș (fostă Ogrinja, fostă Drăghici) Rodica în solidar cu inculpata Botorogeanu Adriana la plata sumei de 5.617 lei, reprezentând despăgubiri civile cu titlu de daune materiale (drepturi salariale încasate necuvenit de către inculpata Botorogeanu Adriana).

– inculpata Miloș (fostă Ogrinja, fostă Drăghici) Rodica în solidar cu inculpata Stoica Anisa Niculina la plata sumei de 460 lei, reprezentând despăgubiri civile cu titlu de daune materiale (drepturi salariale încasate necuvenit de către inculpata Stoica Anisa Niculina).

– inculpații Alesu Floarea, Dragnea Nicolae Liviu și Botorogeanu Adriana, în solidar, la plata sumei de 60.205 lei, reprezentând despăgubiri civile cu titlu de daune materiale (drepturi salariale încasate necuvenit de către inculpata Botorogeanu Adriana).

– inculpații Alesu Floarea, Dragnea Nicolae Liviu și Stoica Anisa Niculina, în solidar, la plata sumei de 23.445 lei, reprezentând despăgubiri civile cu titlu de daune materiale (drepturi salariale încasate necuvenit de către inculpata Stoica Anisa Niculina). Constată că, din suma de 108.612 lei, reprezentând despăgubiri civile cu titlu de daune materiale cu care s-a constituit parte civilă Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, a fost achitată suma de 34.339 lei de către inculpata Prodana (fostă Dragnea) Bombonica.

Obligă inculpații Alesu Floarea, Miloș (fostă Ogrinja, fostă Drăghici) Rodica, Șefu Olguța, Marineci Ionel, Marica Valentina Mirela, Prodana (fostă Dragnea) Bombonica, Balaban Constantin Claudiu, Gheorghe Nicușor, Stoica Anisa Niculina, Botorogeanu Adriana și Dragnea Nicolae Liviu la plata sumei de 5.500 de lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat în faza de urmărire penală și judecată„.