UNICEF:Milioane de copii din Europa Centrală şi de Est, precum şi din Asia Centrală nu beneficiază de educaţie

Marţi, la ceremonia de deschidere a Conferinţei Ministeriale Regionale pentru Educaţie ce are loc în intervalul 10 - 13 decembrie 2013 la Istanbul, UNICEF şi Guvernul Turciei au lansat un apel comun pentru a aduce milioane de copii care nu merg la şcoală într-un sistem de educaţie de calitate.
Cristina Dinu
10 dec. 2013, 20:39
UNICEF:Milioane de copii din Europa Centrală şi de Est, precum şi din Asia Centrală nu beneficiază de educaţie

Conferinţa ‘Educaţie de calitate pentru toţi copiii’ reuneşte miniştri, miniştri delegaţi, oficiali de rang înalt de la ministerele educaţiei, afacerilor civile şi sociale, finanţelor, protecţiei sociale, experţi în domeniu, parlamentari, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai tinerilor.

Delegaţia română este condusă de dl.Remus Pricopie, Ministrul Educaţiei Naţionale. Alături de dna.Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România, din delegaţie fac parte dl.Angel Tîlvăr, Preşedintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor, dl.Codrin Scutaru, Secretar de Stat, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, dna.Liliana Preoteasa, Director General, Ministerul Educaţiei Naţionale, dna.Anca Nedelcu, Specialist Educaţie, Fundaţia Soros, Luminiţa Costache, Specialist Educaţie UNICEF România, şi Ana Maria Duminică, Reprezentant Tineri.

Îndemnul la acţiune ‘Educaţie de calitate pentru toţi copiii acum!’, iniţiat de UNICEF şi de Guvernul Turciei, face apel la 20 de guverne din Europa Centrală şi de Est, precum şi din Asia Centrală să adopte urgent măsuri de reformă a educaţiei astfel încât toţi copiii, mai ales cei mai vulnerabili şi excluşi, să beneficieze de sprijin.

Pentru a diminua numărul copiilor excluşi din sistemul de învăţământ, reprezentanţii statelor participante la conferinţă vor adopta un plan de măsuri care se centrează pe patru principii concrete: ‘Fiecare copil în şcoală’, ‘Fiecare copil învaţă’, ‘Fiecare copil învaţă de timpuriu şi este încadrat la timp în sistem’, ‘Fiecare copil este sprijinit prin politici guvenamentale eficiente şi reale’.

‘Ministerul Educaţiei Naţionale a identificat principalele categorii de copii aflaţi în cel mai mare risc de a părăsi sistemul de educaţie prin intermediul unui studiu realizat împreună cu UNICEF. Aceste categorii sunt reprezentate de: copiii care provin din familii sărace, copiii din zone rurale, copiii romi şi copiii cu nevoi speciale. Pentru a preveni abandonul şcolar, strategia noastră este de a integra o serie de intervenţii de prevenire şi măsuri de compensare adresate în special la nivelul şcolii şi a elevului’, a declarat Remus Pricopie, Ministrul Educaţiei Naţionale.

UNICEF estimează că aproximativ 2.5 milioane de copii nu beneficiază de educaţie de bază în Europa Centrală şi de Est, precum şi în regiunea Asia Centrală. Dintre aceştia, 1.6 milioane sunt copii de vârstă antepreşcolară care nu beneficiază de educaţie timpurie din cauza lipsei acute de servicii şi facilităţi.

‘Iniţiativa UNICEF ‘Hai la Şcoală!’ a arătat că este posibil ca toţi copiii să meargă la şcoală. Lucrăm împreună cu mulţi parteneri, inclusiv Ministerul Educaţiei Naţionale, Parlamentul României şi societatea civilă pentru a ne asigura că toţi copiii merg la şcoală şi că acumulează cunotinţele necesare pentru a se intregra activ în comunitate’, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.

De multe ori, chiar dacă copiii merg la şcoală, mulţi dintre ei nu învaţă şi nu dobândesc aptitudinile de care au nevoie pentru a se integra activ în comunităţile lor sau pe piaţa forţei de muncă. Aproximativ jumătate dintre elevii de 15 ani din regiune nu ating stadardele de performanţă în ceea ce priveşte cititul, ştiinţele şi matematica. Milioane de alţi adolescenţi renunţă la şcoală înainte de a-şi finaliza studiile liceale.

Printre cei mai excluşi sunt copiii cu dizabilităţi, copiii din minorităţi entice şi lingvistice, cei care provin din cele mai sărace familii, din zonele rurale, din familii migrante şi copiii care muncesc.

Pornind de la statisticile îngrijorătoare referitoare la copiii care părăsesc şcoala, UNICEF a demarat în 2010 o campanie de prevenire şi reducere a fenomenelor de absenteism şi abandon şcolar. În cadrul campaniei ‘Hai la Şcoală!’, UNICEF are intervenţii la nivelul şcolii, al familiei şi al comunităţii. Intervenţiile la nivelul şcolii au ca scop transformarea şcolii într-un mediu primitor pentru copii, formarea mediatorilor şcolari, a directorilor şi a cadrelor didactice pentru a-şi adapta stilul de lucru nevoilor fiecărui elev. La nivelul familiei se urmăreşte întărirea legăturii părinţilor cu şcoala, implicarea lor în viaţa şcolară a copiilor lor şi acordarea de sprijin părinţilor prin consiliere şi discuţii individuale. Intervenţiile la nivelul comunităţii urmăresc influenţarea şi mobilizarea membrilor comunităţii pentru a se implica şi a sprijini familiile ai căror copii sunt în risc de abandon şcolar.

Mai multe informaţii despre Conferinţa Ministerială Regională pentru Educaţie de la Istanbul sunt disponibile pe website-ul www.education-equity.org.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Lovitură spectaculoasă dată de frații Pavăl, proprietarii Dedeman. Se schimbă jocul în lumea milionarilor, achiziția de mare importanță de care s-a aflat abia acum
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. A murit unul dintre cei mai buni actori ai țării. Nu s-a mai putut face nimic pentru el
Playtech.ro
Când ești obligat să plătești fondul de rulment și când nu. Ce spune legea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cum să ai recolte bogate de ardei și roșii. Secretul celor mai buni grădinari
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Accident grav în București, după ce un bărbat a pierdut controlul mașinii pe care o furase în timp ce era urmărit de polițiști
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare