Milioane de măşti neconforme au fost scoase de pe piaţă de ANPC. Alertă în România

Aproximativ 32 de milioane de măşti neconforme au fost scoase temporar de pe piaţă de ANPC, în timp ce peste 725.000 au fost oprite definitiv de la comercializare. Au fost aplicate sancţiuni în valoare de 2,9 mil. lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

16 mart. 2021, 10:16
Milioane de măşti neconforme au fost scoase de pe piaţă de ANPC. Alertă în România
Milioane de măşti neconforme au fost scoase de pe piaţă de ANPC. Alertă în România

Milioane de măşti neconforme au fost scoase de pe piaţă de ANPC. De asemenea, au fost aplicate 668 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 2,9 mil. lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor și au fost emise 29 de decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte.

Milioane de măşti neconforme au fost scoase de pe piaţă de ANPC

ANPC a oprit temporar de la comercializare a circa 32 mil. măști, în valoare de 12 mil. lei, până la remedierea neconformităţilor constatate, iar 725.448 de măști au fost oprite definitiv de la comercializare, anunță autoritatea, potrivit Mediafax.

În ceea ce privește Sistemul de schimb rapid de informații privind produsele nealimentare periculoase – RAPEX , România a transmis un număr de 41 notificări de produse periculoase și de 82 reacţii la notificările realizate de alte țări membre UE, cele mai notificate produse find cele din categoria echipamentelor de protecție, autovehiculelor, cosmeticelor, textilelor, aparaturii electrice, jucăriilor.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, pe 15 martie 2021, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a organizat o conferință online, sub titlul ”Protejarea consumatorului român în contextul pandemiei! Un consumator european informat este un consumator protejat!”, la care au participat Ludovic Orban, Președintele Camerei Deputaților, Dan Barna, Vicepremierul României, Niculae Havrileț, Secretar de Stat, Ministerul Energiei, Annamaria Bogya, Secretar de Stat, Cabinetul Vicepremierului Kelemen Hunor.

Vicepreședinții ANPC Valentina Veronica Mitran Piticu și Claudiu Mădălin Giurcău au prezentat participanților principalele rezultate înregistrate de autoritate anul trecut. Astfel, au fost întreprinse 83.644 acțiuni de control, la nivelul întregii țări, iar 40.000 dintre operatorii economici controlați au prezentat nereguli, ocazie cu care au fost aplicate tot atâtea sancţiuni contravenţionale, cuantumul amenzilor ridicându-se la 96,20 milioane lei.

Citeşte şi Alertă de ultimă oră. Măşti neconforme pentru copii, imediat după începerea şcolilor. Anunţul făcut de specialişti!

Au fost desfăşurate 43 de tematici de control naționale, în cadrul cărora, au fost verificați aproximativ 23.000 de operatori economici, la 58 % din aceștia înregistrându-se diverse abateri. Valoarea amenzilor aplicate de comisarii ANPC a fost de 39,66 mil. lei, iar valoarea produselor neconforme pentru care a fost dispusă măsura de oprire de la comercializare a fost de 63,72 mil. lei.

Referitor a tematica de control cu privire la măști, derulată în 2020, au fost controlaţi 599 operatori economici, la 396 dintre aceştia (66%) constatându-se nerespectarea prevederilor legale în vigoare. Au fost verificate peste 35 mil. măşti, în valoare aproximativ 20 mil. lei, din care peste 32 mil. măşti nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.

Citeşte şi Încă 9 tipuri de măşti neconforme, descoperite pe piaţă. Avertismentul făcut de Protecţia Consumatorului

În timpul Comandamentului Litoral, au fost verificați 1.225 operatori economici, pentru deficienţele constatate aplicându-se 1.512 sancțiuni contravenţionale, constând în 688 de amenzi, în valoare de 4,7 milioane de lei, şi 824 de avertismente.

În cadrul Comandamentului de iarnă 2020, ANPC a desfăşurat controale la 205 operatori economici, pentru deficienţele constatate aplicând 61 sancțiuni contravenţionale constând în 23 amenzi, în valoare de 96.500 lei, şi 38 de avertismente.

În ceea ce privește regimul metalelor și pietrelor prețioase, anul trecut s-au analizat şi marcat 4,2 milioane de obiecte din metale preţioase în greutate totală de peste 13 milioane grame, au avut loc 217 de activităţi de înregistrare poansoane pentru marcă de responsabilitate ale operatorilor economici autorizaţi și au fost eliberate 2.500 de buletine de expertiză pentru obiectele prezentate la ghișeu şi s-au întocmit rapoarte de expertiză tehnică. Direcția de Metale Pretioase a avut încasări în valoare de peste 11 mil. lei.