Milioane de musulmani au început pelerinajul de la Mecca VIDEO

Tradiţia islamică spune că orice musulman care este apt să se deplaseze, trebuie să ia parte la pelerinajul din Mecca, măcar o dată în viaţă

RomaniaTV.net
01 nov. 2011, 07:31
Milioane de musulmani au început pelerinajul de la Mecca  VIDEO

Milioane de musulmani au început să soseacă în Arabia Saudită, pentru pelerinajul anual la cetatea sfântă Mecca. Sărbătoarea începe pe 4 noiembrie, însă mulţi credinicoşi vin mai devreme, ca să se roage şi să viziteze locurile sacre

Tradiţia islamică spune că orice musulman care este apt să se deplaseze, trebuie să ia parte la pelerinajul din Mecca, măcar o dată în viaţă. Aşa se explică faptul, că ziele de sărbătoare din Arabia Saudită sunt întotdeauna, extrem de aglomerate. Peste un milion şi jumătate de persoane se află deja în regatul Saudit ca să ia parte la pelerinajul de anul acesta. Până la începerea ceremoniilor, oamenii se roagă la moschei şi vizitează locurile sfinte.

Numărul pelerinilor din Arabia Saudită va creşte vertiginos în zilele următoare. Autorităţile locale au sporit măsurile de securitate pentru a preveni eventuale atacuri teroriste. Sărbătoarea se desfăşoară pe fondul unor tensiuni destul de ridicate. Acesta este primul pelerinaj ce are loc, după valul de revoluţii pro-democratice, din lumea arabă, iar oficialii de la Ryad se tem că frecuşurile dintre diversele grupuri şi etnii, ar putea creşte riscul unor atentate.

Cel mai mare pericol e reprezentat însă de busculade. De mai multe ori, în anii trecuţi, credincioşii s-au călcat în picioare în timpul pelerinajului şi mii de persoane şi-au pierdut viaţa. Autorităţile spun că vor face tot posibilul pentru ca astfel de tragedii să nu se repete.