Milioane de români pot încasa al 13-lea salariu. Banii intră pe card în decembrie, înainte de Crăciun

Bani pentru românii care muncesc în Italia: "Tredicesima" se primește împreună cu indemnizația de masă și cazare.

28 nov. 2022, 12:00
Milioane de români pot încasa al 13-lea salariu. Banii intră pe card în decembrie, înainte de Crăciun

În luna decembrie aproape toți angajații și pensionarii din Italia primesc „tredicesima”, așa cum este numit al 13-lea salariu. Italienii îl mai numesc „recompensa de Crăciun” (gratifica natalizia) și are valoarea unei retribuții lunare.Al 13-lea salariu sau „tredicesima” se acordă anual în luna decembrie de către angajatori personalului din domeniul asistenței casnice: îngrijitoare, menajere, bone  etc. conform articolului 39 din CCNL.

În plata celui de-al 13-lea salariu și a concediului trebuie să se recunoască femeilor care lucrează la post fix (cele care locuiesc la domiciliul persoanei asistate) nu numai retribuţia lunară, ci şi indemnizaţia de casă şi masă – indennità di vitto e alloggio (art.39, alin.1 din CCNL):

„Cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, în luna decembrie, lucrătoarei îi revine un salariu suplimentar, egal cu salariul lunar pe care îl primește, care va include și indemnizația compensatorie pentru cazare și masă.”

Care români vor primi 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie şi vouchere sociale pe întreg anul 2023. Când vor fi emise cardurile de Ministerul Muncii

„Tredicesima” constituie valoarea unui salariu în plus. Chiar dacă ați lucrat numai câteva luni, aveţi dreptul la al 13-lea salariu și concediu, calculat ca 1/12 din salariul mediu lunar, înmulţit cu numărul lunilor lucrate.

În plata celui de-al 13-lea salariu și a concediului trebuie să se recunoască femeilor care lucrează la post fix nu numai retribuţia lunară, ci şi indemnizaţia de casă şi masă (indennità di vitto e alloggio). Aceeași indemnizație trebuie luată în considerație și în calculul lichidării (TFR – Trattamento fine rapporto) și al concediului de odihnă.

Vouchere de 3000 de lei pentru plata facturilor. Cea mai bogată primărie plusează în criza energetică

Valoarea indemnizației de cazare și masă (vitto e alloggio) variază de la an la an.

Valorile pentru anul 2022 sunt:

  • Prânz și/sau mic dejun: 2,03 euro;
    Cină: 2,03 euro;
    Cazare: 1,75 euro.
    Total: 5,81 euro pentru fiecare zi lucrătoare.

În concluzie, la plata celui de-al 13-lea salariu şi a concediului trebuie să se recunoască femeilor care lucrează la post fix nu numai retribuţia lunară, ci şi indemnizaţia de cazare şi masă (indennità di vitto e alloggio). Aceeaşi indemnizaţie trebuie luată în consideraţie şi în calculul lichidării (TFR – Trattamento fine rapporto) dar și al concediului de odihnă (ferie). Pentru munca la ore nu există indemnizaţie de cazare și masă.

Cine are dreptul să primească tredicesima?

În Italia, al treisprezecelea salariu (tredicesima) este plătit tuturor salariaților, inclusiv celor din sectorul casnic, al construcțiilor, comerțului, etc. precum și pensionarilor.

Când se plătește tredicesima de către angajator?

Tredicesima se plătește în mod normal de către angajator o dată pe an, de obicei în perioada sărbătorile de Crăciun, data exactă fiind determinată de negocierea colectivă sau de practica comercială.

Contractul Colectiv Național de Muncă din domeniul asistenței familiare (îngrijitoare, menajere, bone etc) stipulează că tredicesima trebuie plătită de către angajator până în Ajunul Crăciunului.

Există cazuri în care tredicesima este plătită de două ori pe an, în două tranșe, de exemplu pentru lucrătorii din construcții. Angajatorul trebuie să plătească 14,20% din salariu în fiecare lună la Cassa Edile pentru „recompensa de Crăciun”. Cassa Edile va plăti apoi tredicesima angajaților în două tranșe semestriale:

  • până la data de 31 iulie a fiecărui an, pentru contribuțiile plătite de către angajator în semestrul octombrie / martie;
  • până la data de 15 decembrie a fiecărui an, pentru contribuțiile plătite în semestrul aprilie / septembrie.

Pentru pensionari tredicesima se primește împreună cu plata din decembrie a pensiei.

Angajatorul și salariatul pot conveni pentru plata în tranșe lunare a tredicesimei

Astfel, se va stabili valoarea lunară a tredicesimei (valoarea retribuției împărțite la 12) și se va adăuga pe fluturașul de salariu al fiecărei luni, printr-un acord comun stabilit între angajator și lucrător.

Cum se calculează tredicesima?

Calculul celui de-al treisprezecelea salariu se efectuează conform prevederilor contractelor de negociere colectivă: în mod normal, tredicesima este salariul pe o lună pentru cei care primesc salarii lunare, în timp ce aceasta este stabilită la un anumit număr de ore pentru muncitorii cu plata pe oră.

În cazul lucrătorilor casnici, dacă un lucrător prestează servicii pentru mai multe familii, fiecare angajator este obligat să plătească tredicesima lucrătorului, pe baza plății orare.

În cazul angajaților care au lucrat parțial pe parcursul anului

Tredicesima se calculează înmulțind valoarea retribuției cu numărul lunilor lucrate, împărțit la 12.

Exemplu:

Pentru un muncitor care a lucrat de la 1 aprilie la 31 decembrie, 9 luni cu o retribuţie lunară de 600 euro, calculul este:
600 € x 9 (luni lucrate):12 = 450 €.

Al treisprezecelea salariu se calculează și pentru perioadele de concediu medical, accident de muncă şi de maternitate.

Dacă angajatorul refuză să vă acorde acest drept, vă sugerăm să vă adresați unui sindicat, birou CAF-Patronat sau unui avocat.