Milioane de români riscă să facă frigul la iarnă. 25 de mari municipii, între care Iaşi, Cluj-Napoca, Ploieşti sau Craiova cer cu disperare bani de la Guvern

Asociația Municipiilor din România ( AMR)a trimis un document către ministerul de Finanțe în care prezintă sumele de care au nevoie 25 de municipii, printre care Timișoara, Iași, Cluj, Constanța, pentru a acoperi factura la încălzire prin sistemul centralizat.

26 oct. 2021, 17:34
Milioane de români riscă să facă frigul la iarnă. 25 de mari municipii, între care Iaşi, Cluj-Napoca, Ploieşti sau Craiova cer cu disperare bani de la Guvern

Municipiile au solicitat alocarea din Fondul de rezervă al Guvernului a sumelor necesare pentru acoperirea unor cheltuieli legate de sistemul centralizat de termoficare, care să poate compensa „creșterea nesustenabilă a prețurilor cu producerea energiei termice”. Fără aceste sume, primarii susțin că nu pot face fașă creșterilor de prețuri pentru a încălzi populația, pentru a ține în viață sistemele centralizate de termoficare la iarnă.

Datele obținute de Europa Liberă arată că suma necesară pentru a depăși iarna (octombrie 2021 – aprilie 2022) este de 1,27 miliarde de lei. Problema este că în Fondul de rezervă se află mai puţin de 50 de milioane de lei, departe de solicitările venite din teritoriu, iar guvernul demis nu poate da Ordonanțe de Urgență sau să aprobe o nouă rectificare bugetară.

Citeşte şi Dominic Fritz anunță întreruperea furnizării de căldură în Timişoara. Spitalele rămân cu caloriferele reci, apel disperat către autorităţi

Primarii din cele 25 de municipii care au sistem centralizat de încălzire susțin că principalele probleme cu care se confruntă în această perioadă și pentru care solicită sprijin sunt:

  • Plata în avans a unor cantități de combustibil;
  • Realizarea unor lucrări de reparații în sistem de urgență care condiționează funcționarea sistemului de termoficare;
  • Plata datoriilor restante, în mod deosebit la furnizorii de combustibil;
  • Susținerea subvenționării costului gigacaloriei.

Citeşte şi De când vor avea căldură şi apă caldă bucureştenii. Nicuşor Dan le cere oamenilor să aibă răbdare: „O să fie puțin mai bine ca iarna precedentă”

Printre municipiile care solicită cele mai mari sume de la bugetul central se numără: Timișoara, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Ploiești și Oradea. De asemenea, pe listă se mai află Arad, Botoşani, Brad, Buzău, Bacău, Braşov, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Gheorgheni, Galaţi, Făgăraş, Focşani, Mangalia, Miercurea Ciuc, Râmnicu Vâlcea, Rădăuţi, Suceava, Tulcea.