Militanţi islamişti, condamnaţi la moarte pentru atacuri cu bombă

Zece militanţi dintr-o grupare islamistă ilegală au fost condamnaţi la moarte pentru atacuri cu bombă comise acum aproape două decenii, la Dhaka, la un miting politic, şi soldate cu cinci morţi, transmite dpa.

20 ian. 2020, 12:53
Militanţi islamişti, condamnaţi la moarte pentru atacuri cu bombă

O instanţă din capitala Bangladeshului a pronunţat pedepsele pentru membri ai filialei locale a Harkat-ul-Jihad al-Islami (Huji), stabilind că acuzaţiile împotriva lor au fost dovedite fără dubii, a spus un reprezentant al acuzării. Acesta a precizat că, potrivit deciziei curţii, militanţii vor fi executaţi prin spânzurare.

Cinci persoane şi-au pierdut viaţa şi alte zeci au fost rănite în atacurile asupra unui miting care a fost organizat pe 20 ianuarie 2001, la Dhaka, de Partidul Comunist din Bangladesh (PCB).

Tribunalul a achitat două persoane deoarece acuzaţiile nu au putut fi dovedite în cazul lor. Militanţii au vizat membri ai PCB deoarece îi considerau necredincioşi, potrivit Agerpres.

Citeşte şi O bază americană din Kenya a fost atacată de miliţiile afiliate Al Qaida

Patru din cei acuzaţi au fost prezenţi la pronunţarea verdictului, care a avut loc în condiţii de securitate sporită. Instanţa a emis mandate de arestare pentru celelalte persoane condamnate.

Anchetatorii au descoperit că liderul Huji de la acea vreme, Abdul Hannan, şi 12 membri ai grupării au plănuit şi efectuat atacurile.

Acuzaţiile contra lui Hannan au fost abandonate după ce acesta a fost executat, în 2017, pentru un atac asupra fostului ambasador britanic în Bangladesh, Anwar Choudhury, în 2004. Choudhury a supravieţuit atacului, dar trei oameni au fost ucişi. În cadrul procesului privind atacurile cu bombă asupra mitingului politic din 2001, au fost audiaţi 46 de martori.

Huji este învinuită pentru cel puţin 13 atacuri comise în Bangladesh între 1999 şi 2005.