O bază americană din Kenya a fost atacată de miliţiile afiliate Al Qaida

O bază americană din Kenya a fost atacată de miliţiile afiliate Al Qaida.

05 ian. 2020, 07:28
O bază americană din Kenya a fost atacată de miliţiile afiliate Al Qaida

Combatanţi ai grupării islamiste somaleze shebab au lansat duminică un atac împotriva unei baze militare utilizate de forţe americane şi kenyene din Lamu (în nordul Kenyei), potrivit unui responsabil local kenyan, citat de AFP, potrivit agerpres.ro. Atacul a fost revendicat de insurgenţii shebab, afiliaţi Al Qaida. Atacul vine în contextul în care Al Qaida are relații apropiate cu Iranul, iar americanii l-au asasinat pe generalul iranian Qassem Soleimani, lucru care a dus la promisiunea Teheranului că înaltul său oficial va fi răzbunat.

Atacul din Kenya a fost efectuat înainte de venirea zorilor împotriva bazei cunoscute sub numele de Camp Simba şi că o „operaţiune de securitate este în curs” de desfăşurare, fără a preciza totuşi dacă au existat victime.

Combatanţii shebab au revendicat responsabilitatea atacului într-un comunicat, afirmând că au „reuşit să ia cu asalt baza militară puternic fortificată şi au preluat controlul efectiv asupra unei părţi a acesteia”.

Gruparea a declarat că există victime kenyene şi americane, dar aceste afirmaţii nu au putut fi confirmate pentru moment.

Aceeaşi grupare a adăugat că acest atac se înscrie în cadrul campaniei sale întitulate „Al-Quds (Ierusalim) nu va fi niciodată iudaizat” – termen pe care l-au utilizat pentru prima oară în cursul unui atac împotriva complexului hotelier Dusit din Nairobi în ianuarie 2019, soldat cu 21 de morţi.

Combatanţii shebab au comis mai multe atacuri la scară largă în interiorul Kenyei, afirmând că acţionau în chip de represalii pentru trimiterea de trupe kenyene în Somalia în 2011 pentru a lupta împotriva grupării, precum şi pentru a viza interese străine.

În pofida costisitoarelor eforturi internaţionale pentru a-i combate , miliţiile shebab au efectuat sâmbătă unul dintre atacurile cele mai sângeroase ale deceniului în Somalia, provocând moartea a 81 de persoane în explozia unui vehicul capcană la Mogadiscio.