Militarii americani, vânaţi în propria ţară de militanţii islamişti

Militarii americani sunt în pericol în propria lor ţară, unde sunt "ţinta privilegiată" a teroriştilor islamişti care s-au născut sau trăiesc în Statele Unite, au subliniat miercuri congresmeni şi oficiali ai Pentagonului, în cadrul unei audieri în Congres.

RomaniaTV.net
08 dec. 2011, 12:03
Militarii americani, vânaţi în propria ţară de militanţii islamişti

Singurele atentate mortale comise în Statele Unite după cele de la 11 septembrie 2001 au fost împotriva armatei, provocând moartea a 17 persoane în trei atacuri distincte, se arată într-un raport dat publicităţii miercuri, în cursul acestei audieri, potrivit Mediafax.

În total, de la această dată, instalaţiile militare din Statele Unite au fost ţinta a 33 de atacuri sau comploturi cunoscute de justiţie, „ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din cele 54 de atentate sau tentative jihadiste înregistrate pe teritoriul naţional între 11 septembrie (2001) şi 4 decembrie 2011”, a precizat senatorul independent Joseph Lieberman, preşedintele Comisiei pentru Securitate Internă din Senat.

Omologul său din Camera Reprezentanţilor, republicanul Peter King, a deplâns „ameninţarea tot mai mare născută din radicalizarea (islamistă) atât internă, în cadrul armatei, cât şi externă, vizând personalul militar şi familiile acestuia din Statele Unite”.

„Am văzut în ultimii ani un număr crescut de cetăţeni sau rezidenţi americani inspiraţi de ideologia al-Qaida. Iar Departamentul Apărării a devenit ţinta lor privilegiată”, a declarat Paul Stockton, responsabil cu Apărarea internă la Pentagon. El a subliniat că „principala ameninţare pentru securitatea internă provine de la al-Qaida şi componentele sale”.

Unii radicali sunt „lupi solitari”, independenţi de orice organizaţie, iar alţii „se radicalizează în cadrul armatei”, a precizat locotenent-colonelul Reid Sawyer, directorul centrului de terorism al academiei militare West Point. Acesta a apreciat că armata prezintă un interes „calitativ diferit” când este „atacată acasă la ea”, iar de aceea „militarii au devenit ţintele preferate ale indivizilor inspiraţi de al-Qaida în Statele Unite”.