Mina de aur şi de argint de la Certej se va redeschide. Exploatarea se va face cu cianuri

O fostă zonă minieră, închisă de statul român şi abandonată, are toate şansele să redevină funcţională. Cu o investiţie străină, dar cu mână de lucru românească, zăcământul de aur şi de argint de la Certej, judeţul Hunedoara, promite să salveze zona sărăcită şi să extragă aurul rămas încă în cariere. O companie din Canada, El Dorado Gold, intenţionează să investească 300 de milioane de dolari pentru a exploata zăcămintele. Primarul spune că nu se vor folosi cianuri, însă compania arată în raportul de mediu că va folosi acest procedeu.
Romania TV
20 iun. 2012, 07:21
Mina de aur şi de argint de la Certej se va redeschide. Exploatarea se va face cu cianuri

Pe vremuri, în zona Certej toată lumea trăia din minerit. Acum câţiva ani, exploatarea a fost închisă, iar oamenii au rămas fără locuri de muncă. Zăcământul aurifer şi argintifer nu a fost însă epuizat, iar o firmă din Canada, El Dorado Gold, a decis să investească aici.

„Efectiv suntem pe procedură şi efectiv spre finalizarea părţii de procedură (…) Zăcământul este foarte important în măsura în care într-adevăr conferă 20 de ani de muncă pentru circa 800 de oameni (…) Oamenii sunt pregătiţi pentru a efectua lucrări de aceasta calitate şi pe cale de consecinţă numărul solicitărilor pentru ocuparea unui loc de muncă este de peste 500 la ora actuală”, a declarat Petru Campian, primarul din Certej. 

„Oamenii sunt de acord să se deschidă (…) pentru locuri de muncă”, a mai spus Campian.

Firma canadiană a preluat şi 80% din acţiunile Deva Gold, care dezvoltă zacământul aurifer de la Certej, celelalte 20 de procente aparţinând în continuare statului român. Canadienii estimează că în fiecare an, valoarea metalelor extrase de la Certej să se va ridica la 200 de milioane de dolari.

Exploatarea zăcământului va fi una de suprafaţă şi este estimată să dureze 18 ani. De pe cele 452 de hectare se estimează ca se vor extrage în fiecare an peste 10 tone de aur şi de argint.  

„Din fericire, investitorul propune soluţii tehnice diferite faţă de cele de la Roşia Montană, preconizând o altă tehnologie pentru prepararea materialului (…) Nu se utilizează cianuri în procesul de preparare a minereului”, a subliniat primarul din Certej.

Pe site-ul Ministerului Mediului, însă, în cadrul Raportului la Studiul de Evaluare a Impactului asupra Mediului a exploatării auro-argintifere de la Certej, compania Deva Gold scrie despre folosirea cianurii.

Extragerea aurului şi argintului se realizează în prezenţa unei soluţii concentrate de cianură şi reactivi. Datorită concentraţiilor mari de cianură, această apă poate fi periculoasă dacă pătrunde în mediu. De aceea, după extragerea aurului şi argintului, apa cu cianură se reciclează, iar slamul îngroşat se va denociviza într-o instalaţie deneutralizare a cianurii, înainte de a fi pompat în iazul de decantare a sterilului”, explică compania Deva Gold în raportul de mediu.

Dacă termenul iniţial pentru începerea propriu-zisă a lucrărilor de exploatare a fost anunţat pentru anul 2015, autoriăţile române cred că el poate fi devansat chiar şi cu 2-3 ani.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”