Mina de aur şi de argint de la Certej se va redeschide. Exploatarea se va face cu cianuri

Publicat: Miercuri, 20 Iunie 2012 10:21 // Actualizat: Miercuri, 20 Iunie 2012 10:21 // Sursa: România TV

O fostă zonă minieră, închisă de statul român şi abandonată, are toate şansele să redevină funcţională. Cu o investiţie străină, dar cu mână de lucru românească, zăcământul de aur şi de argint de la Certej, judeţul Hunedoara, promite să salveze zona sărăcită şi să extragă aurul rămas încă în cariere. O companie din Canada, El Dorado Gold, intenţionează să investească 300 de milioane de dolari pentru a exploata zăcămintele. Primarul spune că nu se vor folosi cianuri, însă compania arată în raportul de mediu că va folosi acest procedeu.

Pe vremuri, în zona Certej toată lumea trăia din minerit. Acum câţiva ani, exploatarea a fost închisă, iar oamenii au rămas fără locuri de muncă. Zăcământul aurifer şi argintifer nu a fost însă epuizat, iar o firmă din Canada, El Dorado Gold, a decis să investească aici.

"Efectiv suntem pe procedură şi efectiv spre finalizarea părţii de procedură (...) Zăcământul este foarte important în măsura în care într-adevăr conferă 20 de ani de muncă pentru circa 800 de oameni (...) Oamenii sunt pregătiţi pentru a efectua lucrări de aceasta calitate şi pe cale de consecinţă numărul solicitărilor pentru ocuparea unui loc de muncă este de peste 500 la ora actuală", a declarat Petru Campian, primarul din Certej. 

"Oamenii sunt de acord să se deschidă (...) pentru locuri de muncă", a mai spus Campian.

Firma canadiană a preluat şi 80% din acţiunile Deva Gold, care dezvoltă zacământul aurifer de la Certej, celelalte 20 de procente aparţinând în continuare statului român. Canadienii estimează că în fiecare an, valoarea metalelor extrase de la Certej să se va ridica la 200 de milioane de dolari.

Exploatarea zăcământului va fi una de suprafaţă şi este estimată să dureze 18 ani. De pe cele 452 de hectare se estimează ca se vor extrage în fiecare an peste 10 tone de aur şi de argint.  

"Din fericire, investitorul propune soluţii tehnice diferite faţă de cele de la Roşia Montană, preconizând o altă tehnologie pentru prepararea materialului (...) Nu se utilizează cianuri în procesul de preparare a minereului", a subliniat primarul din Certej.

Pe site-ul Ministerului Mediului, însă, în cadrul Raportului la Studiul de Evaluare a Impactului asupra Mediului a exploatării auro-argintifere de la Certej, compania Deva Gold scrie despre folosirea cianurii.

"Extragerea aurului şi argintului se realizează în prezenţa unei soluţii concentrate de cianură şi reactivi. Datorită concentraţiilor mari de cianură, această apă poate fi periculoasă dacă pătrunde în mediu. De aceea, după extragerea aurului şi argintului, apa cu cianură se reciclează, iar slamul îngroşat se va denociviza într-o instalaţie deneutralizare a cianurii, înainte de a fi pompat în iazul de decantare a sterilului", explică compania Deva Gold în raportul de mediu.

Dacă termenul iniţial pentru începerea propriu-zisă a lucrărilor de exploatare a fost anunţat pentru anul 2015, autoriăţile române cred că el poate fi devansat chiar şi cu 2-3 ani.

loading...
6 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
03 sep 21:48
Răspunde | Votează email 0 email
Rodica
e chiar bine ca se exploateaza cu cianuri. stiu ca asta e cea mai moderna metoda de scoatere a aurului de sub pamant si ma bucur ca o vom folosi si noi. inseamna ca mineritul modern se va practica si in Romania!
22 iun 16:25
Răspunde | Votează email 1 email
Doru
ma bucur ca se deschide mineritul in tara noastra, putem sa crestem foarte mult de pe asta. totusi, exploatarea de la Rosia Montana ne-ar face cei mai mari producatori de aur din Europa dupa ce s-ar porni. e interesant ca acolo sunt onguri care se opun, dar aici nu. E clar ca pe Soros l-a interesat doar cea de la Rosia Montana, de aia a dat bani opozantilor
03 sep 18:59
Votează email 1 email
Ion Diaconu
in minerit am avut mereu potential si oameni capabili si cu experienta. dar, momentan, sunt someri. le convine mai mult situatia asta sau dam drumul la toate exploatarile?
21 iun 16:07
Răspunde | Votează email 0 email
Nicu
Ba da, si tocmai datorita acestora acest proiect inca nu a fost demarat (sa ne amintim, poate ca unii sunt prea tineri, de tragedia din timpul comunistilor de la Certej, din 1971 cand au murit 89 de oameni din cauza cedarii barajului iazului de decantare!).Daca urmariti raportul de mediu al companiei Deva Gold (din ...Barbados, care a vandut European Goldfields celor de la EldoradoGold in 2011) vedeti apropierea de site-uri PROTEJATE Natura 2000!Magurie Sacaramb, Cheile Mazii, Cheile Cibului, etc!Este un proiect la fel de nociv si dezastruos pentru natura ca cel de la Rosia Montana!
21 iun 20:13
Votează email 1 email
Vladi
este un proiect impotriva caruia nu scot asa-zisii "ecologisti" niciun cuvant, ca nu le sare banul in buzunar. E clar acum ce interes au ei la Rosia Montana. era clar si inainte dar acum a devenit limpede
20 iun 17:17
Răspunde | Votează email -2 email
Kostea
interesant, aici nu urla nimeni pentru ca nu sunt ONG-uri platite cu o gramada de bani sa se opuna crearii de locuri de munca
1
EUR
4.8347
RON
11 Aug
noapte 18 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H