Minciuni care te ţin într-o relaţie de cuplu toxică

Relatiile de cuplu pot fi cu adevarat minunate sau pot fi cel mai rau lucru care ti se putea intampla. Este posibil ca tu sa fi trait ambele experiente. In cazul in care relatia de cuplu este una oribila este natural ca sa-ti invinovatesti partenerul/a pentru problemele aparute. Tu te consideri „inocent/a” si, mai presus de orice, o „victima”.

12 mart. 2015, 21:21
Minciuni care te ţin într-o relaţie de cuplu toxică

Cuplurile de succes invata sa renunte la invinovatire si autovictimizare si sa coopereze la rezolvarea problemelor, sa schimbe modul distructiv si ineficient in care comunica – schimbare care are un impact extraordinar asupra fericirii celor doi. In schimb, cuplurile nefunctionale fac exact contrariul. Partenerii sunt interesati sa arunce vina asupra celuilalt, petrec zeci de ore certandu-se si astfel relatia lor merge din rau in si mai rau. Nici cea mai mica dovada care l-ar absolvi pe partener de acuzele care i se aduc nu este tolerata sau acceptata.

Cand doi oameni se afla intr-o disputa este clar ca nu pot avea amandoi dreptate, insa tot atat de adevarat este ca se pot insela ambii. Ceea ce inseamna ca ei, adica si tu, in acest caz pot gresi. Adica responsabilitatea pentru faptul ca relatia nu merge iti apartine in totalitate. Asta nu inseamna ca partenerul/a nu te poate scoate din minti, sau nu te provoaca si nu-ti face viata un iad. Sau ca esti responsabil/a daca persoana cealalta te abuzeaza. Inseamna ca invinovatirea partenerului/ei si investirea energiei incercat sa schimbi cealalta persoana nu vor imbunatati lucrurile. Ar trebui sa incetezi sa te pacalesti singur/a si sa infrunti minciunile care te tin blocat/a intr-o relatie toxica, care nu-ti este de niciun folos. Odata ce devii constient/a de aceste minciuni, vei vedea cum schimbarea atitudinii si actiunilor este singura modalitate fie de a imbunatatii lucrurile, fie sa iesi din aceasta relatie si sa mergi mai departe.

Iata câteva minciuni care te tin intr-o relatie de cuplu toxica.

Detin controlul

Aceasta minciuna se bazeaza pe supozitia eronata ca esti responsabil/a de gestionarea emotiilor partenerului/ei. Aici nu este vorba despre a-i arata jumatatii tale cat de mult o iubesti sau sa ai grija de ea, ci de faptul ca mergi ca pe oua cand te afli in preajma lui/ei de teama sa nu starnesti un conflict. Asta nu inseamna control ci sa lasi teama sa te controleze. Daca sotul/ia are un comportament vulcanic, iar tu pastrezi pacea apeland la diverse trucuri, tehnici si tactici precum nedezvaluirea unor informatii, folosirea de dulcegarii sau chiar ascunderea adevaratelor tale sentimente in vreme ce in interior esti plin/a de resentimente si dorinta de razbunare atunci nu esti proactiv/a sau folositor/are.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.