Minele de război descoperite pe Braţul Chilia al Dunării au fost neutralizate de specialiştii români şi ucraineni

Cele două mine de război descoperite pe Braţul Chilia al Dunării sunt din perioada celui De-al Doilea Război Mondial şi au fost neutralizate miercuri, de specialiştii români, respectiv de cei ucraineni. Minele urmează să fie distruse într-o zonă de siguranţă.

04 apr. 2018, 16:24
Minele de război descoperite pe Braţul Chilia al Dunării au fost neutralizate de specialiştii români şi ucraineni

Potrivit reprezentanţilor Forţelor Navale Române, după cercetările făcute de către scafandrii EOD, militarii de la Poliţia de Frontieră şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea, precum şi de către specialiştii ucraineni asupra obiectelor care au plutit în derivă pe Braţul Chilia, în zona kilometrilor 94-99, concluzia specialiştilor a fost că cele două obiecte sunt mine de război din perioada celui de-al doilea Război Mondial, care au fost scoase la suprafaţa fluviului de către curenţii puternici din cauza debitului mare al Dunării din aceste zile.

Reprezentanţii României şi Ucrainei, care au analizat situaţia din zonă, au încheiat un protocol de distrugere a celor două mine, într-o zonă a Braţului Chilia în care nu va fi pusă în pericol activitatea umană, au precizat reprezentanţii Forţelor Navale.

Conform acestui protocol, mina de la kilometrul 94 de pe malul ucrainean, din zona localităţii Ismail, a fost adusă în zona kilometrului 99, tot pe malul ucrainean al Braţului Chilia.

În urma procedurilor efectuate, scafandrii EOD români au neutralizat mina de pe partea românească, iar specialiştii ucraineni pe cea de pe partea ucraineană a frontierei, în condiţii de siguranţă, fiind asigurată libertatea de navigaţie pe Braţul Chilia, a menţionat sursa citată.

O echipă de scafandri EOD, alcătuită din nouă persoane, a acţionat miercuri, pe Braţul Chilia, în zona kilometrilor 94-99, pentru cercetarea şi neutralizarea unei mine care a apărut la suprafaţă în după-amiaza zilei de marţi, 3 aprilie.

Solicitarea de intervenţie a fost făcută de către ISU Tulcea şi autorităţile publice locale din judeţul Tulcea.  O altă mină a plutit în derivă pe Braţul Chilia al Dunării ajungând la kilometrul 94 pe malul ucrainean, iar a doua mină era în derivă în zona malului românesc la kilometrul 99.