Minerii de la Complexul Energetic Oltenia, la un pas de o nouă tragedie. Două benzi de transport s-au prăbușit

Avarie majoră într-o carieră de cărbune a Complexului Energetic Oltenia. Două benzi de transport s-au rupt, fiind întreruptă furnizarea de cărbune către termocentrale.

04 feb. 2023, 18:23
Minerii de la Complexul Energetic Oltenia, la un pas de o nouă tragedie. Două benzi de transport s-au prăbușit

Blestemul continuă la Complexul Energetic Oltenia. Benzile unui excavator din cariera Tismana s-au prăbușit, scoțând utilajul din funcțiune. Conducerea companiei susține că utilajul va putea fi reparat în două săptămâni.

În urma incidentului, nu au existat victime, deși un angajat era să fie surprins de prăbușirea benzilor, anunţă Antena 3.

Conducerea CE Oltenia a achiziționat 390 de scaune. Fiecare a costat în medie 400 de lei

​​​​​​​La doar câteva zile după demiterea președintelui Comitetului Director al Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, în urma gravului accident de muncă petrecu la Mina Jilț Sud, soldat cu moartea a trei salariați, conducerea CE Oltenia a achiziționat 390 de scaune.

Pentru achiziția acestor scaune, CE Oltenia a pus la bătaie suma de 201.450 de lei fără TVA și a organizat o procedură de selecție simplificată de oferte, fără o licitație deschisă sau o licitație electronică.

Accident grav la cariera de cărbune a Complexului Energetic Oltenia, trei morţi. Planul roșu a fost activat
La această procedură simplificată de oferte, au fost primite nouă propuneri, dintre care patru oferte au fost descalificate ca neconforme, iar restul de cinci au fost catalogate admisibile.

Afacerea a fost încheiată în data de 30 ianuarie 2023, când Complexul Energetic Oltenia SA a atribuit contractul nr. 134/CEOSM/2023 companiei SC Silver Trading Partners SRL din Pitești, pentru suma de 131.349,7 lei fără TVA, respectiv de 156.306,14 lei cu tot cu TVA (32.000 de euro).

Fiecare scaun achiziționat de CE Oltenia a costat, în medie, 400,8 lei, respectiv 82,05 euro.

Potrivit jurnalul.ro, este vorba despre următoarele produse:

  • 70 de scaune ergonomicerotative, dotate cu tetieră, cu mecanism sincron antișoc în trei poziții, cu șezut din poliuretan rezistent la compactare, cu spătar tapițat cu mesh de culoare neagră, cu suport lombar reglabil vertical, cu bază piramidală cromată, cu role gumate și cu brațe cu top din poliuretan moale, reglabile;
    250 de scaune ergonomice rotative, dotate cu mecanisme cu două manete, cu spătar blocabil în diverse unghiuri, cu spătar reglabil vertical, având spătarul și șezutul din poliuretan de densitate mare la compactare, cu cilindru pe gaz și brațe reglabile;
    70 de scaune pentru vizitator, stil conferință, suprapozabile, dotate cu cadru rezistent din țeavă ovală vopsit în câmp electrostatic, cu interioare din lemn stratificat, având șezutul și spătarul tapițate, cu poliuretan de densitate mare, având acoperitorul șezutului și spătarului din polipropilenă de culoare neagră.
    CE Oltenia justifica anul trecut că sunt necesare pentru desfășurarea activității în condiții corespunzătoare
    Complexul Energetic Oltenia SA publica, în 24 noiembrie 2022, pe SEAP (Sistemul Informatic al Achizițiilor Publice), un anunț potrivit căruia intenționa să cumpere scaune, sub justificarea că „produsele sunt necesare pentru desfășurarea activității în condiții corespunzătoare din punct de vedere ergonomic pentru salariații CEO SA”.

În caietul de sarcini, elaborat, la data de 4 noiembrie 2022, de către Ion Cernea, economist în cadrul Serviciului Administrativ și Protocol, se precizează faptul că „având în vedere starea avansată de degradare, se impune achiziția de scaune pentru salariații Complexului Energetic Oltenia SA”, cu mențiunea că produsele solicitate vor fi folosite pentru desfășurarea activității salariaților din cadrul Direcțiilor și Departamentelor de la sediile Complexului Energetic Oltenia SA din strada A.I. Cuza, nr. 5 și din strada Republicii, nr. 17 și nr. 12 din Târgu Jiu.

Ce salarii au minerii care îşi riscă viaţa în carierele din Oltenia. Miron Cozma: „Voi face plângere la DNA”
„Această achiziție este necesară datorită faptului că o procedură pentru achiziția de scaune nu s-a făcut de la înființarea sediului Complexului Energetic Oltenia din Târgu Jiu”, este scris în documentul respectiv, potrivit sursei menționate.