Minerii din Valea Jiului ameninţă cu greva foamei. Angajaţii Minei din Lupeni îşi cer drepturile

Aproape 1000 de mineri protestează chiar în aceste momente în Valea Jiului. Oamenii sunt extrem de revoltați și vor să-și primească drepturile care li se cuvin. O parte dintre minerii care protestează în subteran la Mina Lupeni ameninţă că intră în greva foamei.

21 feb. 2021, 22:16
Minerii din Valea Jiului ameninţă cu greva foamei. Angajaţii Minei din Lupeni îşi cer drepturile

Sute de mineri de la minele Lonea şi Livezeni s-au adunat, luni dimineaţă, la sediul Complexului Energetic Hunedoara unde îşi cer drepturile restante. Mai mulţi mineri blocaţi în subteranul Minei Lupeni ameninţă cu greva foamei, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate în urma negocierilor pe care le vor avea liderii lor cu ministrul Energiei şi cu ministrul Muncii.

Minerii din Valea Jiului ameninţă cu greva foamei. Anunţul făcut de angajaţii Minei din Lupeni

O nouă rundă de negocieri

este programată să aibă loc luni la București, la Ministerul Energiei şi la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

„Am discutat cu colegii mei care se află în subteran şi mi-au transmis că cel puţin 10 dintre ei sunt dispuşi să intre în greva foamei, de luni, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate. Oamenii cer plata integrală a salariilor pe luna ianuarie şi restanţele la tichetele de masă şi transport, acestea fiind întârziate de 10 luni de zile”, a declarat duminică preşedintele executiv al Sindicatului Muntele, Alin Sîn, citat de Agerpres.

Suma necesară pentru plata la zi a restanțelor băneşti – salarii, tichete de masă şi transportul la locul de muncă – este de circa 18 milioane de lei, potrivit aprecierilor făcute de directorul general al CEH, Samuel Dioane.

Starea de sănătate a celor aproximativ 70 de mineri autoblocaţi în subteranul Minei Lupeni este monitorizată de salvatorii mineri, care sunt pregătiţi să intervină în caz de nevoie.

Peste 500 de mineri şi localnici au luat parte, duminică după amiază, la un marş de protest în oraşul Lupeni, pentru a-şi arăta susţinerea faţă de ortacii din subteran, dar şi pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de situaţia în care se află, prin neplata la timp a drepturilor băneşti.

Potrivit preşedintelui executiv al Sindicatului Muntele, delegaţia administraţiei şi a sindicatelor de la minele din Valea Jiului are programate luni o nouă rundă de întâlniri la ministerele Energiei şi Muncii pentru a reglementa anumite aspecte tehnice legate de ordonanţa adoptată de Guvern pentru plata salariilor minerilor din fonduri ale Ministerului Muncii, prin intermediul AJOFM.

Marcel Ciolacu e de părere că minerii din Valea Jiului nu și-au primit tichetele de masă din martie anul trecut și au restanțe și la salarii, suma totală necesară plăților restante fiind de 20 de milioane de lei.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu a luat foc după lipsa de reacţie a guvernanţilor la protestele minerilor: E indolenţă criminală. Au o ură viscerală faţă de ei!