Aproape jumătate dintre românii din Marea Britanie şi-au depus actele pentru noul statut de imigrare, anunţă MAE

Aproximativ jumătate dintre românii înregistraţi în Marea Britanie şi-au depus documentele pentru obţinerea statutului pre-settled, a declarat Adina Bădescu, şef birou Brexit din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

27 sept. 2019, 12:35
Aproape jumătate dintre românii din Marea Britanie şi-au depus actele pentru noul statut de imigrare, anunţă MAE

În Marea Britanie sunt înregistraţi 433.000 de români, reprezentând astfel a doua cea mai mare comunitate de străini din Marea Britanie, a explicat Adina Bădescu. Numărul real al românilor, cert, mai mare, a adăugat ea.

„O ieşire fără acord e cel mai plauzibil scenariu acum. Guvernul britanic ne-a dat asiguri în repetate rânduri că drepturile cetăţenilor UE vor fi protejate în toate scenariile. În spiritul reciprocităţii, cetăţenii britanici aflaţi în România vor beneficia de un tratament similar”, a apreciat Bădescu.

În România sunt înregistraţi aproximativ 2.500 de britanici.

Procesul de înregistrare în Marea Britanie pentru obţinerea statututul pre-settled a început şi peste 180.000 de români şi-au depus deja documentele, a mai spus ea. Înregistrarea noului statut de rezident în UK (pre-settled sau settled status) a fost lansat public pe 30 martie 2019.

Toţi cetăţenii UE care sosesc în Marea Britanie înainte de Brexit şi intenţionează să rămână după 31 decembrie 2020 trebuie să solicite acest statut nou de imigrare în Regat.

Politic, implicaţiile retragerii Marii Britanii din UE vor fi resimţite într-o primă fază mai ales pe probleme de politică externă.

„Absenţa unui mecanism de consultare pe teme de politică externă vor priva România de expertiza unui stat important”, a adăugat ea.