Ministerul Agriculturii, act normativ pentru compensaţii de 11 milioane euro în sectorul laptelui şi cărnii

Ministerul Agriculturii pregătește un proiect de hotărâre de guvern pentru distribuirea de ajutoare în valoare de peste 11 milioane de euro pentru sectoarele de lapte și de carne de porc afectate de criză, a anunțat, joi, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, în cadrul unei conferințe de presă.

17 dec. 2015, 15:30
Ministerul Agriculturii, act normativ pentru compensaţii de 11 milioane euro în sectorul laptelui şi cărnii

„Avem un proiect de hotărâre de guvern pentru distribuirea ajutoarelor sau compensațiilor pentru sectoarele afectate de criză. Ca sume, sunt 8,73 milioane de euro pentru lapte și sectorul produselor lactate și 2,37 milioane de euro pentru sectorul de creștere a porcinelor. Pentru a primi subvențiile respective producătorii trebuie să îndeplinească trei condiții: să fie înscriși în sistemul cotelor de lapte la APIA; să fie în activitate, să aibă încheiat un contract pe perioadă de minim 6 luni valabil la data depunerii solicitării cu un cumpărător, cel puțin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui iar producția de lapte livrată de beneficiar să fie minim 5 tone”, a declarat Irimescu, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului Agriculturii, suma aferentă fiecărui producător se calculează de către APIA conform cotei individuale de livrări la data de 31 martie 2015. Sumele pe care le vor primi sunt de 240 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte de până în 20 tone inclusiv; 12 euro/tonă pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte de până la 200 de tone inclusiv; 2.900 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone.

În sectorul de creștere a porcinelor, ajutorul financiar se acordă crescătorilor de porcine care dețin ferme de porci la îngrășat în exploatații autorizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și înregistrate în Registrul Național și au livrat și clasificat porci în abatoare autorizate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015, inclusiv porcii obținuți din producție proprie, sau ferme de reproducție în exploatații autorizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și înregistrate în Registrul Național. Compensațiile se acordă în funcție de efectivul mediu de scroafe și/sau scrofițe din perioada la data 1 ianuarie — 31 august 2015.

„În principiu, suma alocată de 2,37 de milioane de euro s-a distribuit astfel: echivalent în lei la 2 milioane de euro la fermele de porci la îngrășat și echivalentul în lei 300.000 de euro pentru fermele de reproducție”, a afirmat Irimescu.

Ministrul Agriculturii a arătat că reducerea importurilor Chinei de pe piața europeană în contextul încetinirii economice și embargoul introdus de Federația Rusă împotriva UE au condus la agravarea situației în cele două sectoare, al laptelui și al cărnii de porc. Acesta a spus că România nu a fost afectată direct, ci indirect, prin redirecționarea produselor destinate pieței rusești către țara noastră.