Ministerul Apelor şi Pădurilor: Protestele organizate fără o minimă pregătire produc mai degrabă confuzie

Ministerul Apelor şi Pădurilor consideră că acţiunile de protest de genul celei organizate vineri, chiar dacă au la bază pe intenţii nobile, dacă sunt organizate fără o minimă pregătire prealabilă.

RomaniaTV.net
11 mart. 2017, 17:43
Ministerul Apelor şi Pădurilor: Protestele organizate fără o minimă pregătire produc mai degrabă confuzie

Reprezentanţii Ministerului Apelor şi Pădurilor au transmis, sâmbătă, printr-un comunicat, că autocamionul cu numărul de înmatriculare AG 95 SRV, oprit vineri, în jurul orei 11:00, la kilometrul 64 de pe DN 7C, de către protestatari făcea un transport legal.

„În urma verificărilor în Sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase – SUMAL, s-a constatat că transportul era unul legal. În avizul de însoţire seria AP nr. 2393420/10.03.2017, emis de Ocolul Silvic Vidraru, era consemnată cantitatea de 17,82 mc lemn de foc din specia fag, la un număr de 26 de piese transportate”, se arată în comunicat.

În document au fost adăugate şi două capturi făcute din aplicaţia mobilă „Inspectorul Pădurii”.

„Din dispoziţia reprezentanţilor Poliţiei, în prezenţa reprezentanţilor ONG-urilor şi inspectorilor Gărzii Forestiere, autocamionul a fost descărcat şi măsurat conform prevederilor legale, piesă cu piesă. În urma măsurătorilor efectuate a celor 26 de piese existente, a rezultat cantitatea de 17,45 metri cubi de lemn de foc din specia fag (diferenţa de minus 0,37 metri cubi se încadrează în toleranţele stabilite de actele normative)”, se mai arată în comunicat.

În acelaşi timp, oficialii spun că o echipă a Gărzii Forestiere şi reprezentanţi ai Ocolului Silvic Vidraru au mers în teren să verifice dacă lemnul transportat provenea dintr-o pădure virgină cuprinsă în studiul PIN MATRA sau dacă există exploatări forestiere acolo, în zona Vidraru.

„Inspectorii au constatat că în zonă se află în lucru o exploatare forestieră legală, fiind vorba despre un volum brut de 2.085 de metri cubi, tăieri progresive racordare, amplasat în cadrul OS Vidraru, unitatea de producţie VI Limpedea. Acest trup de pădure nu face parte din categoria pădurilor virgine şi nu este inclus în studiul PIN MATRA”, potrivit documentului citat.

În apropiere există o suprafaţă de fond forestier care a fost inclusă în studiul respectiv, dar inspectorii au constatat că acolo nu sunt tăieri, spun oficialii ministerului, menţionând că, în perioada următoare, reprezentanţii Gărzii Forestiere Ploieşti vor efectua un control cu privire la situaţia actuală a suprafeţelor incluse în studiul PIN MATRA, zona Moliviş.

„În concluzie, înţelegem că acţiunea din 10 martie a organizaţiilor neguvernamentale nu a vizat, punctual, acel transport, acest protest având mai degrabă obiectivul de a aduce în atenţia publicului subiectul legat de importanţa protejării pădurilor virgine din România”, conform comunicatului Ministerului Apelor şi Pădurilor.

Conform sursei citate, Guvernul a prevăzut bugetul necesar pentru demararea, în cursul acestui an, a un studiu ştiinţific amplu care va identifica toate suprafeţele de fond forestier ce îndeplinesc criteriile de pădure virgină, urmând ca apoi suprafeţele identificate să fie incluse în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine pentru a fi puse sub protecţie specială.

„Ministerul Apelor şi Pădurilor încurajează toate organizaţiile neguvernamentale să se implice în procesul de identificare a pădurilor virgine, dar recomandăm ca acţiunea de identificare să fie una care să aibă în vedere strict criteriile prevăzute de legislaţia în vigoare. În acelaşi sens, Ministerul Apelor şi Pădurilor consideră că acţiunile de protest de genul celei organizate vineri, chiar dacă au la bază pe intenţii nobile, dacă sunt organizate fără o minimă pregătire prealabilă, acestea produc mai degrabă confuzie în rândul opiniei publice şi pot aduce prejudicii grave personalului silvic care îşi desfăşoară meseria cu bună credinţă şi în litera legii”, se mai arată în comunicat.

Peste 30 de activişti Agent Green, oameni de ştiiinţă şi alpinişti profesionişti au blocat, vineri dimineaţă, pe Transfăgărăşan, camioanele încărcate cu arbori din munţii Făgăraş. Protestatarii au cerut anchetă la Vidraru şi moratoriu national la exploatarea pădurilor virgine.

Conform unei postări de pe contul de Facebook al organizaţiei, prin această acţiune, protestatarii au vrut să tragă „semnalul de alarmă cu privire la distrugerea ultimelor păduri virgine din zona Vidraru care pun în pericol inclusiv lacul de acumulare, un obiectiv strategic pentru sistemul energetic national”.

Protestatarii au ocupat arborii cu corturi speciale şi au afişat bannere cu mesajul „Salvaţi Ultimele Păduri Virgine” în limbile română şi engleză.

În timpul protestului, oamenii au discutat prin telefon cu un reprezentant al Ministerului Apelor şi Pădurilor, care le-a transmis că oficialii sunt „foarte îngrijoraţi” de ceea ce reclamă ei.

„Am primit şi adresa dumneavoastră, pe care am înregistrat-o la minister şi vreau să vă spun că suntem foarte îngrijoraţi de cele scrise acolo. Doamna ministru Adriana Petcu a fost informată despre acţiunea dumneavoatră. Am trimis deja Garda Forestieră, am solicitat Gărzii Forestiere să facă o informare chiar în cursul zilei de astăzi cu privire la situaţia de acolo”, declara reprezentantul ministerului.

În timpul convorbirii cu reprezentantul ministerului Apelor şi Pădurilor, protestatarilor li s-a promis că săptămâna viitoare vor fi primiţi la discuţii de către Adriana Petcu.

Citeşte şi Protest împotriva tăierilor masive de păduri. Mai multe camioane cu lemne din Munţii Făgăraş au fost blocate de activişti