Ministerul Culturii: România înscrie pe Lista Tentativă a UNESCO graniţa romană a provinciei Dacia

Ministerul Culturii a transmis vineri că a prevăzut sumele necesare pentru înscrierea pe Lista Tentativă a UNESCO a graniţei romane a provinciei Dacia, acest proces făcând parte din Programul Naţional "Limes". Înregistrarea pe lista tentativă naţională trebuie făcută până la sfârşitul lunii septembrie, iar instituţiile responsabile - Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni -, au identificat şi cartat 364 de situri în zonă.
Filip Stan
23 sept. 2016, 16:15
Ministerul Culturii: România înscrie pe Lista Tentativă a UNESCO graniţa romană a provinciei Dacia

Programul Naţional „Limes” (2015 – 2019), instituit de Ministerului Culturii, are în vedere întocmirea documentaţiei privind monumentele care compun graniţa romană a provinciei Dacia, cel mai mare monument unitar de patrimoniu din România, respectiv cel mai lung sector, de aproape 1.500 de km, al monumentului unic UNESCO „Frontiers of the Roman Empire” (FRE).

Prin finanţarea corespunzătoare a acestui program, Ministerul Culturii spune că are în vedere ajustarea de urgenţă a decalajelor considerabile care sunt între ţările membre ale acestui proiect şi ţara noastră. MC anunţă că a prevăzut atât pentru bugetul proiectului din 2017, cât şi pentru cel al anului 2018.

România, deşi deţine cel mai lung sector de frontier romană din Europa şi o îndelungată tradiţie în cercetarea acestor monumente, este într-un stadiu incipient în ceea ce priveşte realizarea documentaţiei pentru înscrierea sectorului frontierei romane din România în UNESCO „Frontiers of the Roman Empire” (FRE).

„Având în vedere complexitatea monumentului, timpul alocat inventarierii graniţei romane de pe teritoriul României foarte restrâns, derularea cât mai urgentă a activităţilor este esenţială pentru îndeplinirea obiectivului, înscrierea pe Lista Tentativă a UNESCO”, se mai arată pe site-ul instituţiei.

Ca urmare a instituirii Programului Naţional „Limes” (OMC 2812/27.11.2014, cu modificări 2254/13.04.2016) şi a constituirii Comisiei Naţionale „Limes” (OMC 2862/12.12.2014; modificări OMC 2293/27.04.2016), activităţile de documentare au debutat prin trei instituţii şi prin parteneriatele pe care ele le-au realizat în România.

Înscrierea FRE din Europa pe lista tentativă UNESCO urmează să fie efectuată la începutul anului 2018.

Înregistrarea pe listele tentative naţionale va fi realizată până la finalul lunii septembrie 2016, potrivit calendarului propus de Institutul Naţional al Patrimoniului.

Finanţarea Programului Naţional „Limes” a fost iniţiată de Ministerul Culturii anul acesta.

Instituţiile responsabile – Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni -, împreună cu instituţiile partenere, au realizat o listă exhaustivă a monumentelor care compun graniţa romană de pe teritoriul României. Au fost identificate şi cartate 364 de situri.

În perioada următoare sunt necesare studii de detaliu ale acestor situri, în special pentru delimitarea clară a acestora şi a zonelor de protecţie cu ajutorul celor mai moderne mijloace non-invazive.

Programul de inventariere a monumentelor presupune mai multe etape, cu un plan complex de activităţi elaborat pentru 5 ani. Trebuie, în primul rând, determinată localizarea precisă a monumentelor, apoi stabilite limitele siturilor şi zona lor de protecţie.

„În paralel, este necesară comunicarea strânsă cu Institutul Naţional al Patrimoniului, Direcţiile Judeţene de Cultură, autorităţile locale şi judeţene pentru stabilirea regimului juridic al terenurilor, includerea lor în viitoarele planuri urbanistice şi strategii, în vederea valorificării şi monitorizării acestora”, mai transmite ministerul.

Citeşte şi 23 de noi arii naturale protejate din România vor fi incluse în reţeaua Natura 2000

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Facultatea de top în care nu intră oricine, dar pe care mulți o fac degeaba. Mii de studenți sunt revoltați de situație – constată că nu se pot angaja după ce încheie studiile
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
Playtech.ro
Cât vor plăti românii în plus pe litrul de benzină și motorină de la 1 august, după noile taxe aplicate de Guvern
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Dispozitivele AI ne urmăresc. Ce trebuie să faci pentru a-ți păstra intimitatea
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Descoperirea misterioasă dintr-o criptă, legată de Vlad Țepeș, care ar putea rescrie istoria...
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Scapi de toate problemele cu inima! Un singur lucru trebuie adăugat la fiecare masă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună