Ministerul de Externe de la București reacționează după mesajul președintei Ungariei privind Ardealul

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, duminică, într-un comunicat de presă, că i-a transmis ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă a României cu privire la mesajele publice neadecvate transmise de preşedinta Ungariei, Katalin Novák, în contextul vizitei private şi participării la pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc.

28 mai 2023, 21:10
Ministerul de Externe de la București reacționează după mesajul președintei Ungariei privind Ardealul

Ministerul de Externe de la București reacționează după mesajul președintei Ungariei privind Ardealul, în contextul unei vizite private în România.

”Ca urmare a mesajelor publice transmise de Președintele Ungariei, inclusiv pe pagina de Facebook, în contextul vizitei private cu caracter religios pe care o întreprinde zilele acestea în România, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România și a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părții române la manifestarea reținerii în declarații și mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali și politicieni ungari în România, și în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României.

Citește și: Pelerinaj impresionant de Rusaliile catolice la Şumuleu Ciuc. Sute de mii de oameni au venit să se roage la Fecioara Maria

În context, a mai fost precizat faptul că astfel de declarații nu corespund dezideratului promovării unei relații pragmatice, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două țări, în interesul nemijlocit al cetățenilor români și ungari indiferent de etnie, precum și spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară (semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996) și Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)”, a transmis Ministerul de Externe.

Citește și: Viktor Orban vrea ca Ungaria Mare să fie refăcută. Transilvania și Regiunea Transcarpatia sunt vizate: „Venim împotriva porţilor iadului!”

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a publicat o postare pe Facebook, după vizita în România, la Şumuleu Ciuc, cu așa-zisul imn al Ținutului Secuiesc. Materialul video este însoțit de un mesaj, un vers al cântecului, care face trimitere la Transilvania. „Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne”, a scris Katalin Novak.