Viktor Orban vrea ca Ungaria Mare să fie refăcută. Transilvania și Regiunea Transcarpatia sunt vizate: „Venim împotriva porţilor iadului!”

Péter Szijjártó, ministrul de Externe din Ungaria, a dat de înțeles luni, la Bazarul Várkert, că își dorește refacerea Ungariei Mari.

18 apr. 2023, 19:48
Viktor Orban vrea ca Ungaria Mare să fie refăcută. Transilvania și Regiunea Transcarpatia sunt vizate: „Venim împotriva porţilor iadului!”

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a declarat că „NATO trăieşte într-o bulă, dar, din fericire, există viaţă în afara bulei”. Acesta a adăugat că majoritatea covârșitoare a statelor este poziția reprezentată de Ungaria, potrivit Telex.

Conform spuselor sale, „dacă nu ar fi aşa, nu ar exista nicio şansă de a pune capăt războiului şi de a încheia o pace pe termen lung”. Ministrul susține că „ NATO = război, aproape orice altceva = pace”.

Citește și: UE, reacţie dură după ce Polonia şi Ungaria au interzis importurilor de cereale şi alimente din Ucraina. „ESte inacceptabil!”

În tot acest timp, în spatele lui Szijjártó apare o hartă care înfățișează Ungaria Mare, cu teritorii anexate de la România și Ucraina.

„În afara bulei transatlantice, majoritatea covârşitoare are poziţia pro-pace pe care o reprezentăm şi noi. Atâta timp cât această majoritate globală există, există speranţa că acest război poate fi încheiat cât mai curând posibil şi se va ajunge la un acord de pace care să garanteze pacea şi securitatea în această regiune pe termen lung”, a mai declarat ministrul.

Comentatorii l-au criticat aspru: „Şi cum rămâne cu Memorandumul de la Budapesta?! Apropo, câte ruble ruseşti costă să postezi o postare „despre pace” pe această pagină?”, l-a întrebat Aleksey Vyksub, prim-viceministru al Ministerului Transformăriii Digitale al Ucrainei.

Citește și: Fermierii cer statului român să intervină: „Dacă Ungaria a înăsprit condiţiile, Polonia le-a interzis, fluxurile de cereale din Ucraina care veneau în România vor fi şi mai mari”

Un politician maghiar, Dr. Hoppál Péter, a lăudat declarațiile ministrului conațional: „Pacea este în interesul nostru tuturor”.

Politicianul a postat pe pagina sa o poezie scrisă de József Attila, un poet maghiar cu tată român.

„NU! NU! NU! 

Cluj-Napoca este o comoară, mândria lui Mátyás
Nici gând, nu, niciodată! Pana Transalpinei 
Banatul nu poate face pâine pentru grilă!
Vântul unguresc va sufla peste Carpaţi!

Când va veni timpul – mormintele se vor deschide,
Când va veni timpul – ungurii se vor ridica.
Când va veni timpul – braţele noastre vor fi puternice,
Stati fraţilor ca vom fi acolo nu vom da!

Apoi vom alerga înainte cu mânie nobilă,
Crucea de sânge va fi pictată pe piatra de hotar
Şi aruncăm totul în aer! – O să fie o luptă!! – Nu.
Venim împotriva porţilor iadului!

Vom alerga ca valurile mării,
Luptăm până la o picătură de sânge şi graniţa cu Ungaria stă în picioare
Până la capăt, nu cu mult timp în urmă
Şi steaua noastră străluceşte din nou pe cer.

Steagul nostru flutură, sabia noastră străluceşte,
Ne curge sudoarea pe faţă – ca suntem unguri!
Cuvintele noastre furioase pătrund în cer:
Ne vrem ţara înapoi! sau murim pentru asta.

Patria noastră nu va fi mai mică, nici măcar un bob nu cedăm,
Vei străluci ca înainte, vei fi strălucitoare, 
Un strigăt bâzâie prin munte pe rona maghiară:
Nu vom permite niciodată asta! Niciodată, casa lui Arpád!”