Ministerul de Externe propune vot anticipat prelungit în diaspora

Ministerul de Externe a trimis Comisiei parlamentare speciale privind elaborarea legislaţiei electorale mai multe propuneri de modificare e legislaţiei electorale: introducerea votului anticipat prelungit cel puţin trei zile în cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, a metodelor alternative de vot, inclusiv votul prin corespondenţă, pentru toate tipurile de scrutine, şi redefinirea noţiunii de secţie de votare din perspectiva perimetrului acesteia.
Filip Stan
24 iun. 2019, 14:04
Ministerul de Externe propune vot anticipat prelungit în diaspora

„Propunem mai multe modificări ale sistemului de votare. Propunem introducerea votului anticipat prelungit cel puţin trei zile înaintea procesului electoral organizat în cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare. Este foarte important de susţinut că, din momentul în care MAE a primit primele solicitări de prelungire a timpului de votare, am înaintat solicitările către BEC, însă răspunsul pe care l-am primit de la BEC şi STS a fost că secţiile se închid la ora 21,00 că trebuie respectate prevederile legale”, a explicat Laura Elena Chiorean, secretar general al MAE.

Ea a mai spus că este imperativă introducerea metodelor alternative de vot, inclusiv votul prin corespondenţă pentru toate tipurile de scrutine.

MAE mai propune înfiinţarea şi utilizarea unui website pentru înscrierea alegătorilor, astfel încât numărul lor va putea fi cunoscut din timp pentru a permite stabilirea numărului secţiilor de votare.

„Mai propunem redefinirea noţiunii de secţie de votare din perspectiva stabilirii perimetrului acesteia, fiind discuţii cu privire la perimetrul secţiei de votare, dacă ne referim doar la sală sau şi la curtea misiunii diplomatice”, a menţionat aceasta.

Alte propuneri ale MAE vizează introducerea posibilităţii de prelungire a timpului de desfăşurare a procesului de votare prin decizie a preşedintelui secţiei de votare; eliminarea limitărilor legate de numărul maxim al membrilor Birourilor electorale, cabine de vot, ştampile, astfel încât acestea să fie adaptate la condiţiile din secţiile de votare; înlocuirea listelor suplimentare printr-un terminal informatic sau un dispozitiv de prelucrare digitală a semnăturii alegătorilor; creşterea numărului de terminale informatice; posibilitatea tipăririi buletinelor de vot la nivelul misiunilor diplomatice.

Secretarul general al MAE a prezentat în comisie şi problemele identificate la alegerile din 26 mai.

„Este clar că MAE şi-a atins tot ce înseamnă capacitatea logistică, inclusiv capacităţile umane pentru desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor. Principala cauză, din punctul nostru de vedere, se referă, pe de o parte, la dublarea scrutinului pentru Parlamentul European cu referendumul. În practică, timpul de vot pentru un cetăţean era de 2 minute şi s-a ajuns la 6-8 minute, pe care cetăţeanul le-a petrecut în incinta secţiei de votare, ceea ce a dus la imposibilitatea exercitării dreptului de vot. (…) Votul, pe de altă parte, a fost complicat pentru unele persoane, erau trei urne, multă lume stătea îndelungat în cabina de vot. MAE a admis, a aprobat absolut toate solicitările care au sosit de la misiunile diplomatice şi de la oficiile consulare”, a mai spus aceasta.

DailyBusiness
Planta-minune care te scapă de muşte, ţânţari şi furnici. Lidia Fecioru: „Este aur curat”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Cutremur: Superbet, principalul sponsor al sportului românesc, se retrage! Exclusiv
Capital.ro
TAXĂ majorată în România. Se instituie plata unei sume fixe anuale. Cine sunt cei vizați
Playtech.ro
Autorizația de construire, s-a schimbat legea. Cum obții mai repede documentele ca să-ți începi construcția casei în România
DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Trupele lui Putin, atac masiv în Ucraina. Patru morți și zeci de răniți
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Părinții cu venituri sub 3000 de lei ar putea fi scutiți de la plata CASS. Ce alte modificări se cer la noul pachet fiscal
Cancan.ro
Ilie Bolojan desființează pensiile speciale! Anunțul care dinamitează România
Playsport.ro
PSD, în cădere liberă. AUR atinge un maxim istoric în cel mai...
Capital.ro
Statul ia bani de la români. Anunț de la Ministerul Finanțelor pentru românii peste 18 ani. Se achită de azi, 7 iulie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Alocații iulie 2025. Când se dau banii pe card și prin poștă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România