Ministerul de Externe român regretă demersurile pentru formarea armatei kosovare

Ministerul Afacerilor Externe regretă demersurile privind iniţierea procesului de tranziţie a Forţei de Securitate din Kosovo, în pofida mesajelor transmise de NATO si UE. „Astfel de demersuri au efecte negative asupra situaţiei din regiunea Balcanilor de Vest si a parcursului euro-atlantic al acesteia”, afirmă MAE român.

RomaniaTV.net
14 dec. 2018, 21:29
Ministerul de Externe român regretă demersurile pentru formarea armatei kosovare

România subliniază rolul KFOR în menţinerea unui mediu sigur si stabil în Kosovo.

”Toate eforturile trebuie concentrate asupra continuării dialogului Belgrad – Pristina si a implementării celor convenite în acest cadru, cu evitarea declaraţiilor si iniţiativelor care riscă să sporească tensiunile la nivel regional”, subliniază Ministerul de Externe, într-un comunicat.

NATO a denunţat vineri decizia Kosovo de a-şi transforma forţele de securitate în armată şi va ”reexamina nivelul angajamentului NATO” în ţară, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează AFP.

Parlamentul kosovar a adoptat vineri o lege care transformă forţele kosovare de securitate într-o armată, iar această decizie provoacă furia minorităţii sârbe kosovare şi a Belgradului.

Alianţa Nord-Atlantică este cea care conduce din iunie 1999 o operaţiune de susţinere a păcii în Kosovo, printr-o forţă internaţională, KFOR, ale cărei efective sunt, în prezent, de 4.651 de militari, potrivit unor date NATO.


loading...