Ministerul de Finanţe a anunţat că DEFICITUL bugetar la 11 luni este de 2,7%

Conform datelor operative, execuţia bugetului general consolidat pe primele unsprezece luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 26 de miliarde de lei, respectiv 2,7% din Produsul Intern Brut (PIB), arată datele publicate, vineri seara, de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), citate de Mediafax.

RomaniaTV.net
28 dec. 2018, 21:15
Ministerul de Finanţe a anunţat că DEFICITUL bugetar la 11 luni este de 2,7%

Spre comparaţie, execuţia bugetului general consolidat la finele lunii noiembrie ale anului trecut s-a încheiat cu un deficit de 10,2 miliarde lei, respectiv 1,21% din PIB. Astfel, deficitul bugetar era, la 11 luni, de 2,25 de ori mai mare ca pondere în PIB şi de 2,6 ori mai ridicat, ca valoare nominală, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, mai precizează Mediafax.

Veniturile bugetului general consolidat, la 11 luni, în sumă de 261,5 miliarde de lei, reprezentând 27,5% din PIB, sunt cu 14,6% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

În locul impozitului unic pe venit de 10% ar trebui un procent mai mic pentru cei cu venituri mici şi un procent mai mare pentru cei cu venituri mari.
„Se înregistrează creşteri faţă de anul precedent în cazul încasărilor din contribuţiile de asigurări (+37,5%) şi din veniturile nefiscale (+14,4%). Începând cu luna februarie, încasările din contribuţiile sociale au fost influenţate pozitiv de condiţiile legislative noi privind transferul contribuţiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017. Începând cu luna mai, se constată o îmbunătăţire a colectării veniturilor din TVA, astfel acestea au crescut cu 10,5% faţă de realizările aceleiaşi perioade din 2017, ajungând la o valoare de 53,7 miliarde lei pe primele unsprezece luni ale anului în curs”, se detaliază în execuţia bugetară, publicată de MFP, vineri seara, după ora 22.

Veniturile din accize au fost în sumă de 26,1 miliarde lei (2,7% din PIB), cu 8,2% mai mari comparativ cu perioada similară a anului precedent.

De asemenea, încasările din impozite şi taxe pe proprietate au crescut cu 4,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.