Ministerul de Interne al Ucrainei deschide o anchetă pentru urmărirea ilegală a ambasadoarei americane

Autorităţile de la Kiev au anunţat joi deschiderea unei anchete privind o posibilă urmărire ilegală a ambasadoarei americane Marie Yovanovitch, martoră în procedura de destituire a preşedintelui SUA, Donald Trump.

16 ian. 2020, 17:52
Ministerul de Interne al Ucrainei deschide o anchetă pentru urmărirea ilegală a ambasadoarei americane

Ministerul de Interne al Ucrainei a precizat că poliţia anchetează nerespectarea secretului corespondenţei şi al convorbirilor telefonice ale diplomatei acreditate la Kiev din 2016 până în 2019.

Decizia de a efectua o investigaţie a fost luată după ce în Statele Unite au fost publicate dialoguri între un lobbyist şi cetăţeanul american de origine ucraineană Lev Parnas, considerat asociat cu Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Trump. Parnas pare să sugereze că ambasadoarea concediată de preşedinte este urmărită.

Ancheta din Ucraina urmăreşte să stabilească dacă au fost încălcate legi naţionale sau internaţionale referitoare la protecţia diplomaţilor, ori este vorba numai de „fanfaronadă şi informaţii false în cursul unei convorbiri neoficiale între doi cetăţeni americani”, a comunicat Ministerul de Interne.

Instituţia a informat că este în curs şi o altă anchetă judiciară, în urma dezvăluirilor privind atacuri informatice ruse împotriva firmei ucrainene Burisma, aflată în centrul procedurii de destituire a preşedintelui Statelor Unite. În acest context, Kievul a solicitat sprijinul FBI (Biroul Federal de Investigaţii din SUA) şi al companiei Area 1 din Silicon Valley, specializată în combaterea pirateriei informatice, care a descoperit atacurile.

Congresul SUA urmează să stabilească dacă îl va destitui pe preşedintele Trump, acuzat că a blocat ajutoare militare în valoare de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, pentru a determina declanşarea la Kiev a unei anchete împotriva lui Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte Joe Biden. Hunter Biden a făcut parte timp de câţiva ani din conducerea concernului Burisma, în domeniul gazelor naturale. Joe Biden este unul din favoriţii la nominalizarea Partidului Democrat drept contracandidat al lui Trump la preşedinţia Statelor Unite, în alegerile din noiembrie.