Reguli noi pentru românii care circulă cu trotinete electrice. Ce amenzi pregătesc autorităţile

Marcel Vela a anunţat vineri că a fost pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de modificare a legislaţiei circulaţiei pe drumurile publice. Astfel, trotinetele electrice vor putea fi conduse doar de persoane care au împlinit 14 ani şi doar pe pistele de biciclete sau pe sectoarele de drum cu limită de viteză de 50 de kilometri pe oră, potrivit proiectului. Potrivit ministrului Internelor, aproape 200 de accidente cu trotinete electrice, soldate cu un deces şi 37 de răniţi grav, au fost înregistrate în perioada 2016 - 2019.

RomaniaTV.net
17 ian. 2020, 11:24
Reguli noi pentru românii care circulă cu trotinete electrice. Ce amenzi pregătesc autorităţile

„Există un fenomen, folosirea trotinetei electrice care au generat foarte multe accidente. MAI a elaborat un proiect de Ordonanţă a Guvernului care va modifica OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prin introducerea unor prevederi referitoare la utilizarea trotinetelor electrice pe drumurile publice. Ne dorim prin acest proiect creşterea nivelului siguranţei rutiere în România, prin prevenirea accidentelor în care sunt implicate trotinetele electrice”, a declarat ministrul de Interne. 

Potrivit lui Marcel Vela, proiectul supus dezbaterii stabileşte norme de conduită obligatorii pentru conducătorii de trotinete electrice.

„Prin noul proiect ne dorim creșterea siguranței rutiere în România. Proiectul stabilește norme obligatorii pentru conducătorii de trotinete. Au fost 192 de accidente rutiere cu implicarea unor trotinetiști. Miercuri, MAI va organiza și o dezbatere privind acest proiect la care pot participa toți cei interesați”, a declarat Marcel Vela.

Marcel Vela i-a avut alături pe secretarul de stat Bogdan Despescu şi pe comisarul şef George Grigore, care au explicat în ce constau modificările aduse.

Potrivit priectului, pentru a conduce trotinete electrice, conducătorul trebuie să aibă minimum 14 ani. Acestea pot fi conduse doar pe pistele de biciclete, iar unde acestea nu există, pe carosabil, doar pe drumurile unde viteza maximă admisă este 50 km/h.

„Pe pistele de biciclete, iar acolo unde nu există piste, pe partea carosabilă. Trotinetele pot fi conduse doar pe drumurile unde viteza maximă este de 50km/h, deci nu în afara orașelor. Trotuarele sunt doar pentru pietoni, iar cei care nu respectă regulile vor fi amendați. Deocamdată este un proiect, sunt niște propuneri, va fi dezbatere publică”, a punctat directorul adjunct al Direcţiei Rutiere George Grigore.

Citeşte şi: COD RUTIER schimbat. Noi reglementări pentru trotinetele electrice DOCUMENT