Nicio sesizare legată de teza de doctorat a şefei DNA nu a fost depusă la Min. Educaţiei. CNATDCU nu se va autosesiza în acest caz

Ministerul Educației a reacționat, miercuri, după ce deputatul Sebastian Ghiţă a declarat că, în 2012, a participat la falsificarea unui raport care să arate că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat. Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitarea transmis, miercuri după-masă, că nu se va autosesiza în urma autodenunţului lui Sebastian Ghiţă.

28 sept. 2016, 14:16
Nicio sesizare legată de teza de doctorat a şefei DNA nu a fost depusă la Min. Educaţiei. CNATDCU nu se va autosesiza în acest caz

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Mirabela Amarandei, a declarat miercuri că, în situația în care există suspiciuni cu privire la teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, șefa DNA, pot fi depuse sesizări la CNATDCU de către orice persoană fizică sau juridică, așa cum prevede regulamentul de organizare și funcționare al consiliului.

„Aceasta va intra în același regim de analiză ca toate celelalte sesizări primite până acum. Au existat decizii ale experților CNATDCU care au contrazis deciziile CNE ori ale consiliilor de etică de la nivelul universităților. Când vorbesc de CNE, mă refer la Consiliul Național de Etică din 2012 și fac aici referire la cazul Ponta. Se discută în spațiul public acum despre suspiciuni, așteptăm și sesizări conforme„, a explicat Amarandei, pentru Agerpres.

Ea a precizat că orice sesizare trebuie însoțită de argumente și dovezi bibliografice. „Asta înseamnă că sesizarea trebuie însoțită de argumente, respectiv de dovezi bibliografice. Până atunci, sunt discuții și suspiciuni care planează în spațiul public, dar care nu sunt tranșate de către cei care aduc în discuții aceste suspiciuni„, a spus purtătorul de cuvânt.

Mirabela Amarandei a mai precizat că în regulamentul CNATDCU nu există posibilitatea autosesizării consiliului. „În ceea ce privește autosesizarea, aici putem discuta despre imparțialitatea și obiectivitatea cu care un CNATDCU petent poate să analizeze și să decidă cu privire la propria sesizare. Cu alte cuvinte, pe de o parte, în regulamentul CNATDCU nu există posibilitatea autosesizării, tocmai din această perspectivă, cea a conflictului de interese între cele două roluri”, a arătat ea.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare a transmis, miercuri după-masă, că nu se va autosesiza în urma autodenunţului lui Sebastian Ghiţă.

Noi nu ne autosesizăm, orice dosar, bine întemeiat, cu argumente, se trimite la Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), iar de acolo ajunge la noi şi abia atunci noi discutăm”, a spus preşedintele Consiliului, Viorel Barbu, pentru news.ro.

Avocatul Viorel Paşca, cel care a coordonat teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, a declarat că a verificat foarte bine lucrarea şi că nu crede că aceasta a fost plagiată.

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, marţi, la Parchetul General, un autodenunţ şi a susţinut că, în 2012, a participat la falsificarea unui raport care să arate că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.

CITEŞTE ŞI: Traian Băsescu dezvăluie de ce nu a făcut denunţ în cazul Kovesi