Ministerul Educaţiei: 24 de inspectori şcolari au fost eliberaţi din funcţie

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) a informat că până marţi au fost eliberaţi din funcţii 24 de inspectori generali şi 21 de adjuncţi, majorităţii încetându-le detaşarea în aceste posturi.

RomaniaTV.net
05 iun. 2012, 19:21
Ministerul Educaţiei: 24 de inspectori şcolari au fost eliberaţi din funcţie

„Până la data de 5 iunie 2012, au fost emise ordine de eliberare din funcţie pentru 24 de inspectori şcolari generali, dintre care 13 prin demisie şi 11 prin încetarea detaşării. Pentru funcţiile de inspector şcolar general adjunct au fost emise 21 de ordine de eliberare din funcţie, dintre care şase prin demisie şi 15 prin încetarea detaşării, în timp ce pentru funcţia de director al Casei Corpului Didactic au fost emise două ordine de eliberare din funcţie din cauza încetării detaşării”, precizează MECTS.

La nivelul inspectoratelor şcolare există 42 de posturi de inspector şcolar general, 60 de posturi de inspector şcolar general adjunct, 42 de posturi de director pentru casele corpului didactic şi un post de director la Centrul de Formare Continuă în Limba Germană din Mediaş.

Ministerul anunţă că „are în vedere organizarea de concursuri pentru ocuparea funcţiilor de inspector şcolar general şi inspector şcolar adjunct în perioada august – septembrie 2012”.

Potrivit proiectului de calendar al desfăşurării concursurilor, în 20 iulie se anunţă desfăşurarea concursului în presa centrală (de către MECTS) şi locală (de către inspectoratul şcolar); între 27 iulie şi 3 august se fac înscrierile candidaţilor, în 30 iulie 2012 se emit ordinele privind numirea comisiei de elaborare a subiectelor şi a comisiei de concurs.

Între 6 şi 08 august se vor depune dosarele candidaţilor la MECTS, în 10 august – stabilirea programului concursului; 20 – 27 august – desfăşurarea concursului/afişarea rezultatelor; 21 august – 3 septembrie – înregistrarea eventualelor contestaţii ; 30 august – 12 septembrie – rezolvarea contestaţiilor şi comunicarea către petenţi a rezultatelor finale şi în 15 septembrie se vor emite ordinele de numire.

Duminică, 3 iunie, ministrul Educaţiei, Liviu Marian Pop, a anunţat că un număr de 30 inspectori generali şcolari vor fi schimbaţi din funcţii, prin ordine de ministru, lista acestora urmând a fi prezentată marţi dimineaţă.

În 30 mai, Ministerul Educaţiei informa că va organiza în luna august un concurs la nivel naţional pentru ocuparea posturilor de inspector şcolar general, astfel încât în lunile septembrie şi octombrie să fie iniţiat concursul pentru ocuparea posturilor de inspector şcolar adjunct şi de director de unitate şcolară.

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, susţinea că un concurs pentru inspectorii şcolari este necesar în vederea eliminării numirilor politice pe astfel de funcţii. „Suntem foarte bine pregătiţi pentru examenul de Bacalaureat. Avem o mică problemă, trebuie să o spunem, cea legată de inspectorii şcolari generali sau generali adjuncţi, care răspund ca preşedinţi de comisii judeţene, fapt pentru care, dacă aceştia sunt implicaţi în campania electorală, trebuiesc înlocuiţi. Ca să liniştim chestiunea aceasta politică, la finalul lunii august se va organiza concurs de inspector şcolar general”, a spus Pop.

Acesta preciza că ministerul va organiza concursul în perioada 20-25 august, iar în lunile septembrie şi octombrie vor fi iniţiate concursuri pentru funcţiile de inspectori şcolari adjuncţi şi directori de unităţi şcolare, care vor avea astfel stabilitate pe o perioadă de patru ani.

Pop a precizat că, din luna iunie, niciun director nu va mai fi în funcţie prin concurs, deoarece ultimul concurs pentru directori a avut loc în mai 2008, astfel că se impune organizarea unui nou concurs naţional pentru directori de unităţi şcolare