Ministerul Energiei propune introducerea unei taxe de poluare pentru centralele de apartament

Deținătorilor de surse de încălzire pe gaze naturale "poluante, nesigure și neeficiente" ar trebui să li se impună plata unei taxe de poluare, potrivit raportului sesiunii de lucru "Eficiență energetică, energie termică și cogenerare" din cadrul procesului de elaborare a Strategiei energetice naționale 2016 - 2030, cu perspectiva anului 2050, raport pus în dezbatere publică de Ministerul Energiei.

19 mai 2016, 12:59
Ministerul Energiei propune introducerea unei taxe de poluare pentru centralele de apartament

Astfel, în documentul citat se propune „introducerea în legislație a unor prevederi privind plata unei taxe de poluare pentru deținătorii de surse de încălzire poluante, nesigure și neeficiente, conform principiului „poluatorul plătește”, taxă ce poate fi aplicată pe volumul de gaz natural furnizat”, adăugându-se că „astfel de taxe trebuie să urmărească evitarea discriminării consumatorilor”.

„Raportul nu reprezintă, în acest stadiu, angajamentul strategic al Ministerului Energiei”, se precizează în document. Acesta a fost elaborat pe baza minutei unei dezbateri organizate de Ministerul Energiei pe 24 martie cu experți din sectorul energetic, administrația publică centrală, mediul academic, companii, asociații profesionale și autorități de reglementare.

În minuta respectivă, se propunea restricționarea utilizării centralelor termice de apartament. „Se impune demararea unui program de reabilitare/modernizare a SACET-urilor (Sisteme de Alimentare Centralizată cu Energie Temică – n.r.), concomitent cu restricționarea treptată a surselor individuale de încălzire, care sunt mai poluante, cu un grad mai scăzut de eficiență, în multe cazuri reprezentând un pericol, atât de incendiu, cât și de intoxicații”, menționa minuta.

În raportul sesiunii de lucru dedicată energiei termice se mai arată că, în prezent, SACET-urile funcționale din România, în marea lor majoritate, se află într-o situație tehnică și economică deplorabilă, iar calitatea scăzută a serviciilor și costurile ridicate, cauzate de lipsa mentenanței și de pierderilee considerabile de energie în rețelele de distribuție, au determinat un număr mare de consumatori să se debranșeze după anul 1990 și să opteze pentru surse individuale de încălzire.

„Energia termică pentru mediul urban este, în prezent, asigurată prin centrale electrice de termoficare (CET-uri) și prin sisteme centralizate de alimentare cu energie termică (SACET) în cel mult 70 de localități (ANRSC, 2015), în scădere de la 320 de localități în anul 1990, peste 250 de localități renunțând la încălzirea centralizată pe fondul pierderilor financiare mari. Sistemele funcționale sunt adesea supradimensionate, iar proiectele de termoizolare a blocurilor de apartamente reduc și mai mult consumul de agent termic. SACET-urile continuă să piardă clienți, fiind deseori în insolvență sau faliment”, se afirmă în raport.

Autorii raportului sunt coordonatorii grupului de lucru „Eficiență energetică, energie termică și cogenerare” (profesorii Adrian Badea și Victor Athanasovici, Facultatea de Energetică a UPB) și echipa de coordonare a elaborării noii Strategii Energetice a României din cadrul Ministerului Energiei (Radu Dudău, Dragoș Tâlvescu și Alexandra Danu). La sesiunea de lucru au participat 60 de experți din Guvernul României, mediul academic, asociații profesionale, ale investitorilor și ale consumatorilor, autorități de reglementare și organizații neguvernamentale.

Citeşte mai mult pe profit.ro