Ministerul Justiţiei, despre extrădarea lui Dragoş Săvulescu, din Italia. Cum prezintă autorităţile române situaţia

Ministerul Justiţiei precizează vineri că procedura aducerii în ţară a omului de afaceri Dragoş Săvulescu este una judiciară, iar intervenţia ministerului are loc numai la solicitarea expresă de asistenţă a autorităţilor judiciare emitente şi de executare a mandatului european de arestare.

12 iun. 2020, 14:53
Ministerul Justiţiei, despre extrădarea lui Dragoş Săvulescu, din Italia. Cum prezintă autorităţile române situaţia

În legătură cu informaţiile apărute în spaţiul public privindu-l pe Dragoş Săvulescu, Ministerul Justiţiei face următoarele precizări: împotriva numitului a fost emis, de către Curtea de Apel Bucureşti, un mandat european de arestare care a fost transmis autorităţilor competente italiene. La începutul acestui an, Ministerul Justiţiei a luat cunoştinţă de faptul că dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Napoli, întrucât această instanţă a transmis şi MJ, spre informare, copia corespondenţei adresată instanţei române„, precizează Ministerul Justiţie într-un comunicat transmis vineri.

Sursa citată subliniază că, atât Ministerul Justiţiei, cât şi autorităţile judiciare române, în cadrul procedurilor judiciare de predare în baza mandatelor europene de arestare, „au acţionat şi vor acţiona cu celeritate în conformitate cu competenţele atribuite prin dispoziţiile legale incidente ale legii 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare„.

Citeşte şi Mesajul incredibil al soţiei lui Dragoş Săvulescu de pe o insulă din Italia: Noi suntem liberi, vă aşteptăm

Ministerul Justiţiei precizează că, în aceste condiţii, procedura este una judiciară, iar intervenţia ministerului are loc numai la solicitarea expresă de asistenţă a autorităţilor judiciare emitente şi de executare a mandatului european de arestare.

Această procedură se derulează în faţa unor instanţe, iar asistenţa pe care ministerul o poate oferi se referă, spre exemplu, la: punerea în legătură a autorităţilor judiciare mai sus menţionate acolo unde nu este posibil contactul direct, furnizarea unor informaţii pe care le solicită autoritatea judiciară de executare din partea autorităţilor penitenciare române. Ministerul Justiţiei nu îşi poate depăşi atribuţiile conferite de lege întrucât aceasta ar reprezenta o imixtiune în activitatea judiciară„, explică sursa menţionată.

Pe 13 ianuarie, surse judiciare precizau că Dragoş Săvulescu, fost finanţator al clubului Dinamo, dat în urmărire internaţională după ce a fost condamnat la 5 ani şi 6 luni închisoare cu executare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Constanţa, s-a predat la o secţie din Napoli, în prezenţa avocatului său.