Ministerul Justiției susține adoptarea unui prag de 9.000 de lei pentru infracțiunea de abuz în serviciu

După modificarea pensiilor speciale, guvernanții și parlamentarii vor să intervină la nivel legislativ și în ceea ce privește abuzul în serviciu. Ministerul Justiției, condus de către Cătălin Predoiu (PNL), a venit cu propunerea.

29 mart. 2023, 20:40
Ministerul Justiției susține adoptarea unui prag de 9.000 de lei pentru infracțiunea de abuz în serviciu

Ministerul Justiției va susține adoptarea unui prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu, a precizat Cătălin Predoiu, miercuri seară. Astfel, vor fi operate modificări în Codul Penal și Codul de Procedură Penală, pentru implementarea a celor două legi, în baza deciziilor CCR.

„(…) legiuitorul are obligația de a reglementa pragul valoric al pagubei și intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracțiunea de abuz în serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine apariția unor situații de incoerență și instabilitate, contrare principiului securității raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea și previzibilitatea legii”, a transmis Ministerul Justiției.

Potrivit sursei citate, „nu există nicio referință concretă în deciziile Curții Constituționale a României sau în avizele Comisiei de la Veneția cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu.”

Proiectul de la MJ este propus pentru vot în Camera Deputaților. Totul, după votul din Senat al unui alt proiect controversat.

 

Mare scandal în Parlament. Ce se întâmplă cu abuzul în serviciu

 

Legea votată de PSD, PNL și UDMR în Senat a provocat revoltă în societatea românească.  Senatorii au votat, miercuri, în plen, un proiect de lege care modifică Codul Penal și introduce un prag de 250.000 lei, adică aproximativ 50.000 de euro pentru abuzul în serviciu.

„Statele din Uniunea Europeană trăiesc foarte bine și fără prag valoric la abuzul în serviciu. Unele state au pus un prag valoric doar pentru a introduce o circumstanță agravantă dacă se depășește o anumită sumă. Infracțiunea de abuz în serviciu există fără prag valoric.

La noi, CCR ne-a impus introducerea unui prag valoric, trebuie pus în lege. Dar acesta trebuie să fie modic, cel mul la nivelul unui salariu minim pe economie. Orice sumă mai mare înseamnă fraternizare cu corupții.

Analiza comparativă este realizată de Direcția studii și documentare legislativă din Camera deputaților”, a declarat Stelian Ion, parlamentar.