Ministerul Justiţiei vrea să le facă elevilor educaţie juridică

Ministerul Justiţiei îşi propune să coordoneze o reţea de voluntari care să le explice elevilor idei de drept, de educaţie juridică, a declarat joi secretarul de stat din minister, Adrian Baboi-Stroe.
Filip Stan
10 mart. 2016, 12:32
Ministerul Justiţiei vrea să le facă elevilor educaţie juridică

„Ministerul Justiţiei a lansat de curând o iniţiativă de educaţie juridică non-formală. Ne propunem să coordonăm o reţea de voluntariat din MJ, cât şi din magistraţi, profesionişti ai dreptului, din ţară, să creăm o reţea de voluntari care să meargă în şcoli şi să explice elevilor într-un mod accesibil şi adaptat vârstei lor idei generale de drept, de educaţie juridică. Consider că suntem într-o fază exploratorie, în care nimeni nu are reţeta în buzunar să spună ce înseamnă justiţie deschisă, în general, şi în special în România. Cred că este un moment foarte bun ca să explorăm idei şi să vedem ce anume putem face mai departe, care sunt bunele practici care se pot dezvolta în continuare în această materie”, a precizat oficialul guvernamental.

El a anunţat totodată că Ministerul Justiţiei a început un proces de evaluare a solicitărilor venite de la ONG-uri şi de la cetăţeni pe Legea 544.

„Am vrut să vedem care sunt temele recurente, ce tip de solicitări se repetă foarte des, pe ce subiecte. Am produs seturi de date pe 2013, 2014 şi 2015, în secţiunea ‘date statistice’, care este marcată pe pagina de start a Ministerului Justiţiei. Datele sunt date brute. (…) Important este că punem la dispoziţie date brute celor interesaţi, astfel încât ei să-şi facă propriile analize pe subiecte de interes pe care le-am identificat. Cei interesaţi le pot utiliza, sunt pe subiecte de genul infracţiuni de corupţie, infracţiuni economice, cauze privind discriminarea, conflictul de interese. Acestea au fost subiectele care am văzut că sunt solicitate în special de ONG-uri şi de simpli cetăţeni.

Noi vom continua consultarea cu părţile interesate, astfel încât să avem mai multe teme în această listă şi să venim cumva pro activ în întâmpinarea intereselor societăţii”, a explicat secretarul de stat din MJ, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, ideea de bază este legată de faptul că procesele instituţionale asociate cu înfăptuirea justiţiei trebuie să fie transparente şi deschise.

„Deci avem această dimensiune de acces al publicului la activitatea instanţelor, prin măsuri precum înregistrarea sau televizarea proceselor, dacă acestea sunt de interes public, publicarea unor conţinuturi sau documente integrale legate de instanţe, publicarea unor declaraţii şi poziţi ale părţilor din procese, publicarea deciziilor în format accesibil pentru justiţiabili, acces pe parcursul procedurilor judiciare pentru jurnaliştii acreditaţi, vizite în instanţe pentru tineri, lecţii informale de educaţie juridică. Deci avem o constelaţie de practici destul de eterogene, care compun noţiunea aceasta de justiţie deschisă.

Nu e un concept foarte tehnic la acest moment, nu e nicăieri prins în legislaţie într-un act administrativ şi cred că va fi foarte greu de prins ca atare acest concept ‘justiţie deschisă’ într-o procedură administrativă. Probabil că va fi o bună practică sau un set de bune practici, care se vor dezvolta în timp prin eforturile instituţiilor publice şi ale societăţii civile. Aici cred că societatea civilă şi sectorul public au părţi şi contribuţii egale de oferit în atingerea unei situaţii în care putem vorbi de justiţie deschisă în România”, a menţionat Adrian Baboi-Stroe.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Satul în care oamenii fac bani din pietre. Afacerea neobișnuită din care trăiesc locuitorii
Capital.ro
Anunț trist despre CORNEL DINU. Vestea, dată chiar de Cristi Borcea: E cea mai mare DURERE a mea
Playtech.ro
Îţi mai aduci aminte de Pamela din Dallas? Era o divă HOT, toată lumea o invidia. Acum o mai recunoşti?
DailyBusiness
Din păcate, s-a luat decizia! Aceste medicamente DISPAR din România
Adevarul
Imagini de colecție cu Ion Țiriac tânăr student când se antrena la baza sportivă studențească Tei VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Gogoșile pufoase cu măr ras sunt delicioase şi ieftine. În doar 15 minute desertul e gata să fie savurat
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
INCREDIBIL! Belodedici a fost reținut de poliție, după niște evenimente ca în filme
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
A murit Dana Rotariu, soția fostului mare fotbalist Iosif Rotariu: „Din păcate, viața este crudă” Dana suferea de cancer
Capital.ro
Obligatoriu pentru toți șoferii cu MAȘINI DIESEL. Verificarea se face la intervale regulate
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur" Iosif Rotariu, la vârsta de 60 de ani
substantial.ro
Alinare în necazuri și sprijin în deznădejde: Acatistul Sfântului Mina, puterea supremă a rugăciunii
MediaFlux
A fost CUTREMUR în ROMÂNIA! L-ați SIMȚIT?
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'