Ministerul Mediului a lansat procesul de pregătire a proiectelor pe sectorul apă şi apă uzată

Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a deschis marţi, 20 martie 2012, evenimentul de lansare a procesului de pregătire a proiectelor pe sectorul apă şi apă uzată, în perspectiva finanţării acestora în intervalul 2014-2020. Evenimentul a marcat demararea procesului de pregătire a proiectelor pe baza cărora se va realiza accesarea fondurilor europene în perioada de referinţă.

RomaniaTV.net
20 mart. 2012, 17:42
Ministerul Mediului a lansat procesul de pregătire a proiectelor pe sectorul apă şi apă uzată

La evenimentul organizat de Ministerul Mediului şi Pădurilor, prin Autoritatea de Management POS Mediu, şi Asociaţia Română a Apei, au participat şi ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, vice-preşedintele Senatului, Petru Filip, precum şi preşedintele ARA, Vasile Ciomoş.

Apa este poate cea mai importantă resursă dar are limitele ei şi de aceea trebuie să o utilizăm cu precauţie. Astfel, pentru perioada actuală avem această componentă pe apă la POS Mediu prin care putem investi 3,6 miliarde de euro în dezvoltarea infrastructurii. În acest moment, 55 din cele primele 60 de proiecte mari de investiţii din România sunt pe sectorul apă”, a declarat ministrul László Borbély.  

România, prin Tratatul de Aderare, şi-a asumat angajamente importante în sectorul de apă şi apă uzată pentru transpunerea directivelor 98/83/CE referitoare la calitatea apei potabile, respectiv 91/271/CE privind epurarea apelor uzate urbane. “Din totalul de 18,5 miliarde Euro necesare pentru conformarea până în anul 2018 cu Directivele Europene menţionate, am reuşit până în prezent să alocăm fizic aproape jumătate din sumă şi anume 9,43 miliarde Euro” a precizat ministrul Mediului şi Pădurilor.

“Responsabilitatea implementării proiectelor este la autorităţile locale. Sunt un adept al descentralizării dar în acest domeniu sunt de părere că autorităţile centrale ar trebui să traseze anumite linii directoare în modul de realizare şi implementare al proiectelor iar pentru aceasta am discutat şi cu reprezentanţii Comisiei Europene ”, a declarat László Borbély referindu-se la începerea pregătirii protofoliului de proiecte pe apă ce urmează a fi finanţate din fonduri europene.

Referitor la faza de pregătire a proiectelor, ministrul Mediului şi Pădurilor a mai precizat că: “Trebuie să fim pregătiţi pentru perioada 2014-2020 şi trebuie să gândim în perspectivă pentru a putea duce la bun sfârşit toate proiectele. În perioada imediat următoare, în maxim o lună de zile, vom reuşi să finalizăm un model standardizat pentru viitoarele contracte pe care le vom semna prin intermediul POS Mediu de acum înainte astfel încât să putem simplifica cât mai mult procedura de realizare efectivă a proiectelor”.

Totodată, ministrul László Borbély a subliniat că fazelor de pregătire, aprobare şi semnare a proiectelor le urmează cea a implementării acestora, unde beneficiarii trebuie să fie mai eficienţi în absorbţia fondurilor europene: “Partea de implementare cade în sarcina beneficiarilor, aşa că absorbţia depinde de modul în care beneficiarii înţeleg să-şi facă treaba. Din acest punct de vedere, pot spune că acolo unde beneficiarii au luat măsuri din timp şi au lansat achiziţii chiar înainte de a fi semnate contractele de finanţare ritmul de implementare este accelerat.”

La rândul său, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat că “sectorul de apă a fost cel care a avansat cel mai rapid la contractare, dar la implementare sunt probleme. Implicaţiile acestui fapt sunt majore deoarece nu numai că se vor pierde fondurile respective, dar România riscă să fie sancţionată pentru neîndeplinirea angajamentelor asumate în tratatul de aderare. Tocmai de aceea, este foarte important ca de acum înainte să colaborăm pe toate aspectele sensibile şi care pot determina întârzieri, în vederea creşterii ratei de absorbţie a fondurilor şi implicit finalizarea tuturor proiectelor demarate”.  

Evenimentul de marţi a reprezentat şi o avanpremieră a Zilei Mondiale a Apei din 22 martie 2012, propunându-şi să faciliteze înţelegerea cerinţelor aplicabile proiectelor finanţate din fonduri europene în sectorul de apă şi apă uzată la nivelul beneficiarilor. Totodată întâlnirea s-a constituit şi într-un prilej de dezbatere a problemelor întâmpinate în promovarea proiectelor de investiţii la nivel local.