Ministerul Mediului, despre urşi: Se vor face constant controale pe fondurile de vânătoare

Ministerul Mediului, alături de WWF şi alte ONG-uri de mediu, au discutat, luni, despre gestionarea populaţiei de urşi la nivel naţional. Ca soluţie pe termen scurt, Ministerul va institui un regim constant de controale pe fondurile de vânătoare.
Romania TV
25 sept. 2012, 06:15
Ministerul Mediului, despre urşi: Se vor face constant controale pe fondurile de vânătoare

O delegație alcătuită din demnitari, specialiști și factori de decizie ai Ministerului Mediului și Pădurilor s-a întâlnit luni, 24 septembrie, la sediul Ministerului Mediului și Pădurilor, cu reprezentanții asociațiilor de vânătoare și ai ONG-urilor specializate în domeniul protecției animalelor, pentru a discuta prioritățile care trebuie avute în vedere în gestionarea populației de urși la nivel național.

La întâlnire a fost prezent ministrul Mediului și Pădurilor, Rovana Plumb, alături de secretarii de stat din Minister, Mugur Cozmanciuc și Emil Moț, precum și Remus Cernea – consilier de stat pe probleme de mediu al primului ministru, Paul Adam Crăciunescu – directorul general al ROMSILVA, Dan Munteanu – președintele Comisiei pentru ocrotirea monumentelor naturii a Academiei Române, Magor Csibi – președintele WWF Romania, experți din cadrul Ministerului Mediului și Pădurilor și ai Agențiilor locale pentru protecția mediului, precum și reprezentanți ai ONG-urilor de protecție a animalelor.    

Discuțiile au vizat identificarea problemelor derivate din administrarea fondurilor cinegetice și găsirea unor soluții pe termen scurt, mediu și lung pentru gestionarea eficientă a populației de urși, în contextul ultimelor evenimente care au avut loc în județul Dâmbovița.

Totodată, în cadrul întâlnirii, a fost abordată problema prevederilor legislative care reglementează în prezent modul de gestionare a populației de urși de pe teritoriul României. Au fost prezentate aspecte legate de situația actuală precum și posibile variante de modificare a prevederilor legislative pentru optimizarea numărului de urși raportat la dimensiunea și specificul habitatului natural din România, toate aceste posibile modificări trebuind să fie în concordanță cu prevederile Uniunii Europene și a respectării Directivelor UE.

Participanții la dezbateri au căzut de acord că principalele probleme cu care se confruntă în gestionarea problemelor generate de urși sunt reprezentate de pătrunderea oamenilor în habitatul urșilor, furnizarea de hrană suplimentară în observatoare care se află în apropierea zonelor locuite, scăderea cantității de hrană naturală (fructe de pădure și ciuperci) prin recoltarea pentru activități economice, existența depozitelor de deșeuri menajere care atrag urșii pentru hrană.

În urma discuțiilor purtate, secretarul de stat Corneliu Mugur Cozmanciuc a precizat că pe termen scurt se va institui un regim constant al controalelor pe fondurile de vânătoare și la ITRSV-uri, controale care sunt deja în derulare,  și vor fi dezvoltate parteneriatele cu WWF și ONG-urile de mediu. Pe termen mediu, se va întruni Grupul de lucru pe carnivore mari și se va armoniza legislația existentă în prezent cu privire la populaţia de urși din România.

Oficialii Ministerului Mediului și Pădurilor și-au manifestat deschiderea în vederea organizării pe viitor a unor întâlniri similare celei de luni în vederea concretizării propunerilor venite din partea specialiștilor și a armonizării într-un timp cât mai scurt a legislației în domeniu.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Gigantul din Grecia care va face o investiție majoră în România. Se va deschide o nouă fabrică
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
Playtech.ro
Cum obții despăgubiri pentru chiriașii care ți-au distrus locuința. Ce șanse ai să-ți repari apartamentul sau casa
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Capcană pentru pensionari. Mica recalculare are rezultate zero
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Carambol pe Autostrada Soarelui. Șase mașini au fost implicate într-un accident grav în zona Dragalina
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici