Ministerul Mediului supune dezbaterii publice un program destinat iluminatului ecologic în oraşele şi comunele din ţara noastră

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor lansează anul acesta, prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), un program destinat iluminatului ecologic în oraşele şi comunele din ţara noastră, bugetul stabilit pentru 2020 fiind de 384 milioane lei, cu ajutorul căruia localităţile din România vor putea înlocui corpurile de iluminat cu consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu LED.

RomaniaTV.net
10 apr. 2020, 08:58
Ministerul Mediului supune dezbaterii publice un program destinat iluminatului ecologic în oraşele şi comunele din ţara noastră

Programul de iluminat public stradal va reduce cu până la 40% consumul de energie electrică din fiecare oraș din România. 

Acesta este un program de care ţara are nevoie pentru relansare, având în vedere perioada dificilă pe care o traversăm din cauza pandemiei de COVID-19. Pe plan economic, un astfel de program este vital, ţinând cont de criza pe care specialiştii în finanţe o preconizează pentru perioada de după trecerea pandemiei. 

„În plină pandemie de coronavirus, vrem ca o parte din fondurile AFM să intre direct în economia României prin programe care să o sprijine. Programul de iluminat public stradal va reduce cu până la 40% consumul de energie electrică din fiecare oraș din România. În acest fel, dincolo de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, vom obține și o scădere consistentă a facturii locale și naționale la electricitate”, a scris ministrul Mediului, Costel Alexe, pe pagina sa de Facebook.

În prezent, mai bine de 20% din consumul total de energie electrică al unei localități provine din iluminatul străzilor. Or, aceste cifre susțin și o sursă continuă de poluare cu emisii de CO2 și costuri ridicate pentru administrațiile locale.

Bugetul alocat pentru 2020 va permite ca circa 700 de localități din România să pornească aceste investiții și să beneficieze de o susținere financiară de maximum 90% pentru proiecte de eficientizare energetică a iluminatului public. 

Finanţarea Programului se realizează din veniturile rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră încasate la Fondul pentru mediu, în limita creditelor de angajament şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Ghidul de Finanțare al programului este supus, începând din data de 8 aprilie, consultării publice și poate fi consultat în documentul ataşat. 

După încheierea acestei perioade, vor fi analizate toate observațiile și propunerile primite, urmând ca varianta finală a ghidului de finanțare să fie publicată în Monitorul Oficial al României.

Ulterior publicării ghidului, va fi organizată sesiunea de finanțare, iar UAT-urile vor putea depune documentațiile, în vederea participării în program.


loading...
Partenerii noștri