Ministerul Muncii alocă 1,764 de milioane de lei pentru sărbătorirea Zilei Internaţionale a Vârstnicilor

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a alocat 1,764 de milioane de lei pentru finanţarea activităţilor ocazionate de sărbătorirea în România a Zilei Internaţionale a Vârstnicilor, pe data de 1 octombrie, potrivit unui comunicat remis presei.

RomaniaTV.net
25 sept. 2020, 14:48
Ministerul Muncii alocă 1,764 de milioane de lei pentru sărbătorirea Zilei Internaţionale a Vârstnicilor

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale alocă anual bani pentru acoperirea cheltuielilor administrative ale organizaţiilor de pensionari, în baza Legii nr. 16/2000, precum şi pentru finanţarea activităţilor ocazionate de sărbătorirea în România a Zilei Internaţionale a Vârstnicilor (1 octombrie), în baza Legii nr. 363/2003. (…) Alocarea financiară din acest an este de 1,764 milioane lei pentru finanţarea activităţilor ocazionate de sărbătorirea în România a Zilei Internaţionale a Vârstnicilor, în 1 octombrie„, se precizează în comunicatul MMPS.

Sumele sunt direcţionate către cheltuieli de personal, materiale şi către secretariatul tehnic al Consiliului Naţional, către plata indemnizaţiilor membrilor comisiei permanente a Consiliului Naţional, precum şi ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene ale pensionarilor şi persoanelor vârstnice, conform comunicatului.

Ministerul Muncii subliniază că legislaţia prevede ca 90% din sumele repartizate în acest program să acopere ajutoare materiale pentru vârstnicii aflaţi în dificultate.

Citeşte şi Pensionarii vor primi tichete pentru MASĂ caldă. Condiţiile anunţate de Guvern

Sumele alocate anual în baza Legii nr. 363/2003, pentru finanţarea activităţilor ocazionate de sărbătorirea în România a Zilei Internaţionale a Vârstnicilor, pot fi utilizate pentru acoperirea următoarelor tipuri de cheltuielile ce pot fi efectuate de organizaţiile reprezentative ale pensionarilor: ajutoare materiale pentru persoanele vârstnice, membre ale organizaţiilor de pensionari, aflate în situaţii de dificultate, care se vor acorda în proporţie de cel puţin 90% din sumele repartizate; cheltuieli pentru organizarea de excursii şi activităţi cultural-artistice; cheltuieli pentru organizarea de mese rotunde, conferinţe şi seminarii privind persoanele vârstnice; tipărirea de materiale informative; tipărirea şi acordarea de diplome de onoare pentru persoanele cu merite deosebite în promovarea problematicii cu care se confruntă persoanele vârstnice; cheltuieli pentru chiria sălilor în care se organizează adunări festive şi spectacole artistice„, se menţionează în comunicatul MMPS.

Ministerul Muncii precizează că banii trebuie cheltuiţi exclusiv pentru categoriile de cheltuieli prevăzute în lege.

Banii sunt din bugetul public şi se vor cheltui exclusiv pentru categoriile de cheltuieli prevăzute în lege. Suma alocată anual este suma din anul precedent actualizată cu rata inflaţiei„, se mai arată în comunicat.

Ministerul Muncii solicită organizaţiilor reprezentative de pensionari să adapteze la situaţia epidemiologică actuală propunerile pe care le vor transmite ministerului de resort privind activităţile care urmează să fie finanţate cu ocazia Zilei Internaţionale a Vârstnicilor.

Citeşte şi Pensionarii protestează de ziua lor. Lider sindical: „Nu organizăm mitingul pentru creşterea pensiilor, ele cresc şi fără să cerem noi”

Având în vedere situaţia epidemiologică creată la nivel mondial şi implicit naţional de virusul Sar-Cov 2, respectiv ţinând cont de categoria căreia i se adresează aceste fonduri, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale aşteaptă propuneri ale organizaţiilor centrale reprezentative de pensionari privind activităţile adaptate contextului actual, pe care intenţionează să le desfăşoare de Ziua Vârstnicului. În paralel, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale discută cu organizaţiile centrale reprezentative cu privire la criteriile folosite de acestea pentru repartizarea resurselor pe care le primesc de la Minister şi le distribuie mai departe, astfel încât să se asigure un acces nescriminatoriu la acestea pentru toţi pensionarii care au nevoie de sprijin„, se mai arată în comunicatul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.

Două organizaţii ale pensionarilor, Federaţia Naţională a Pensionarilor din România şi Federaţia Naţională „Unirea” a Pensionarilor din România, l-au acuzat, joi, pe actualul ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, că ar fi decis să înlocuiască în acest an acordarea de sprijin în bani cu acordarea de alimente.