Ministerul Muncii: Pensiile ar putea fi diminuate

Ministerul Muncii a precizat că pensiile vor scădea doar pentru datoriile angajatorilor către fondul de pensii care se vor acumula începând cu 2021.

RomaniaTV.net
04 oct. 2018, 19:22
Ministerul Muncii: Pensiile ar putea fi diminuate

Ministerul susține că stagiile de cotizare până în 2021 au un regim juridic diferit. „În proiect, principiul contributivității este întărit și devine principiul de bază al sistemului public de pensii.

Astfel, începând cu data intrării în vigoare a Legii, respectiv anul 2021, stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii.

Perioadele de vechime în muncă/stagiile de cotizare realizate până la data intrării în vigoare a Legii, sunt definite ca fiind perioade pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale.

Față de cele arătate, se constata că, doar pentru perioadele de după intrarea în vigoare a legii, adică din 2021, stagiul de cotizare se constituie pe baza contribuţiilor datorate și plătite de persoanele fizice şi juridice, participante la sistemul public de pensii”, a transmis Ministerul Muncii.

Adică, până în 2021 contribuțiile sunt doar „datorate”, iar din 2021 vor trebui neapărat plătite pentru a nu se pierde vechimea.

În acest mod, doar datoriile care vor fi acumulate după 2021 vor fi luate în seamă, nu și cele actuale.