Ministerul rus de Externe: Sistemul american de apărare antirachetă din România ameninţă Rusia

Amplasarea sistemului american antirachetă în România reprezintă o încălcare a Acordului Forţelor Nucleare Intermediare şi o ameninţare la adresa securităţii Rusiei, a declarat miercuri şeful departamentului pentru America de Nord din ministerul rus de Externe, Georgi Borisenko, relatează Sputnik, potrivit Mediafax.

11 oct. 2017, 09:01
Ministerul rus de Externe: Sistemul american de apărare antirachetă din România ameninţă Rusia

„Statele Unite au acuzat Rusia de aproximativ patru ani, dar nu au arătat nicio dovadă reală că încălcăm ceva, doar câteva imagini din Google Earth, care ar fi reprezentat câteva presupuse sisteme de lansare aflate la sol. Dar totul este foarte neclar, inclusiv de ce aceste sisteme ar trebui să acţioneze la o distanţă care încalcă Acordul Forţelor Nucleare Intermediare. Americanii înşişi au desfăşurat lansatoare la baza de apărare antirachetă din România, iar la anul vor desfăşura şi în Polonia lansatoare… a căror plasare la sol este interzisă de Acord. Ele pot fi instalate doar pe nave. Considerăm ceea ce se întâmplă drept o încălcare a Acordului Forţelor Nucleare Intermediare şi o ameninţare directă pentru noi”, a spus Georgi Borisenko.

Acordul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) a fost semnat în 1987 de către preşedintele Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, şi preşedintele american Ronald Reagan. Înţelegerea interzice dezvoltarea, desfăşurarea şi testarea rachetelor balistice sau de croazieră lansate de la sol, pe o distanţă cuprinsă între 300 şi 3.400 de mile. Moscova şi Washingtonul s-au acuzat în mod repetat de încălcarea acordului.

Sistemul american de apărare antirachetă a fost amplasat în localitatea Deveselu şi se află sub comanda NATO. Proiectul a fost început în 2013 şi a devenit operaţional în 2016.

Recent, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că baza de la Deveselu este extrem de importantă pentru întreaga Alianţă, iar un sistem similar de apărare antirachetă va fi desfăşurat şi în Polonia, urmând să devină funcţional în 2019.