Ministerul Sănătăţii a făcut public bilanţul controalelor efectuate în 2012-2015 în privinţa infecţiilor nosocomiale

Mai multe controale privind infecţiile nosocomiale şi produsele biocide au fost efectuate între anii 2012 - 2015, în perioada mandatelor de miniştri ai Sănătăţii deţinute de Eugen Nicolăescu, Nicolae Bănicioiu şi Patriciu Achimaş Cadariu, potrivit datelor postate pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

22 iun. 2016, 12:06
Ministerul Sănătăţii a făcut public bilanţul controalelor efectuate în 2012-2015 în privinţa infecţiilor nosocomiale

Astfel, un control pentru verificarea conformităţii produselor biocide (avizare, autorizare, etichetare, utilizare) a fost realizat în perioada 5 — 23 octombrie 2015, în mandatul ministrului Cadariu, în cadrul acţiunii fiind verificate 2.416 unităţi: 41 producători produse biocide, 21 importatori, 73 distribuitori, 1.953 utilizatori (de exemplu — spitale, şcoli, saloane înfrumuseţare), 82 utilizatori profesionali, 246 retaileri.

Au fost făcute inspecţii la producători, importatori, distribuitori, în unităţile de depozitare, desfacere şi de prestare a serviciilor, la utilizatori pentru verificarea produselor biocide plasate pe piaţă.

Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 77 avertismente şi 24 amenzi, în valoare totală de 27.400 lei. De asemenea, au fost retrase de pe piaţă 267 litri produse biocide şi 109.379 bucăţi produse biocide (ex. flacoane, tablete, comprimate), a fost interzisă plasarea pe piaţă a patru litri produse biocide şi 549 bucăţi produse biocide (ex. flacoane, tablete, comprimate).

Principalele neconformităţi au vizat etichetarea greşită, plasarea pe piaţă a unor produse biocide fără aviz, termen de valabilitate expirat, utilizare în mod diferit faţă de instrucţiunile de pe etichetă, lipsa avizelor şi/sau a fişelor tehnice de securitate, etichetă cu traducere incorectă/incompletă, lipsa solicitării avizului de extindere, neinscripţionarea timpului de acţiune al produsului biocid, lipsa pe etichetă a frazelor de risc şi a simbolurilor din actul de plasare pe piaţă.

O altă acţiune de control tematic privind verificarea în unităţile sanitare cu paturi a avut loc în perioada 1 — 24 octombrie 2014, în mandatul lui Nicolae Bănicioiu.

Acţiunea a vizat, printre altele, şi modul în care unităţile sanitare respectă obligaţia de a înregistra, stoca, prelucra şi transmite informaţiile legate de activitatea desfăşurată, măsurile privind prevenirea infecţiilor nosocomiale, gestionarea deşeurilor periculoase, normelor de curăţenie şi sterilizare, conformitatea produselor biocide şi corectitudinea utilizării acestora.

Au fost controlate 359 unităţi sanitare cu paturi, iar pentru deficienţele constatate au fost aplicate 211 sancţiuni contravenţionale — 46 de amenzi în valoare de 61.900 lei şi 165 de avertismente.

Neregulile constatate au evidenţiat, printre altele, deficienţe igienico-sanitare, nerespectarea normelor privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea instrumentarului medical, lipsa staţiilor de dezinfecţie locală, a rezervelor de apă. De asemenea, neconformităţi au fost semnalate şi în ceea ce priveşte registrul de autocontrol, lipsa planului anual de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale. Unele unităţi sanitare nu deţineau laborator microbiologic şi nu realizau autocontrolul, iar în altele nu era asigurat personal pentru compartimentul controlul infecţiilor nosocomiale.

Tot în mandatul lui Bănicioiu a avut loc un control pentru verificarea conformităţii laboratoarelor de analize medicale, în perioada 23 septembrie — 1 octombrie 2014.

Acţiunea a vizat verificarea respectării normelor de funcţionare a laboratoarelor de analize medicale, a normelor tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea, a prevederilor în vigoare privind gestionarea deşeurilor periculoase provenite din activitatea medicală, precum şi a celor menajere.

Au fost controlate 606 laboratoarelor de analize medicale, iar pentru deficienţele constatate în cadrul controalelor au fost aplicate 104 sancţiuni contravenţionale, din care 31 amenzi în valoare de 68.300 lei, decizii de suspendare a activităţii — 2, avertismente — 71. Două laboratoare de analize medicale au fost suspendate.

Din rapoartele transmise s-au evidenţiat, printr-o frecvenţă ridicată, următoarele neconformităţi: în 5% din cazuri — lipsa camerelor pentru recoltare, a spaţiului şi dotărilor necesare colectării şi depozitării temporare a deşeurilor periculoase, cantităţi insuficiente pentru dezinfecţie — aproximativ 1,4 %, lipsa evidenţelor sau evidenţe incomplete ale procedurilor de dezinfecţie şi sterilizare — 6%.

Un alt control derulat în perioada mandatului ministrului Nicolae Bănicioiu a avut loc în perioada 3 — 23 martie 2014, acţiunea vizând verificarea în unităţile sanitare cu paturi din judeţe şi municipiul Bucureşti şi controale încrucişate.

Au fost verificate 280 unităţi sanitare cu paturi, pentru deficienţele constatate fiind aplicate 245 sancţiuni contravenţionale din care: amenzi — 79 în valoare de 73.500 lei, decizii de suspendare a activităţii—1, avertismente — 150. De asemenea, a fost dată o decizie de suspendare a unor activităţi din cadrul Spitalul Orăşenesc Lehliu Gară (Călăraşi).

Din analizele transmise s-au evidenţiat, printr-o frecvenţă ridicată, neconformităţi în ceea ce priveşte starea igienico-sanitară, saloanele subdimensionate şi supraaglomerate, lipsa apei calde în mod continuu, lipsa staţiilor de dezinfecţie locală — în 15,3%, din totalul de unităţi controlate.

Principalele neconformităţi identificate în cadrul controalelor efectuate de către inspectorii sanitari, privind infecţiile nosocomiale, au scos la iveală lipsa registrelor de autocontrol, nerespectarea planului anual de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale — 1,5% din totalul de unităţi controlate, lipsa laboratoarelor microbiologice — în 4%, lipsa personalului calificat, angajat pe compartimentul şi controlul infecţiilor nosocomiale — în 3,2%.

O acţiune care a vizat verificarea respectării prevederilor referitoare la calitatea condiţiilor de acordare a serviciilor de asistenţă medicală a spitalelor, din mandatul lui Bănicioiu, a avut loc în perioada 24 — 31 martie 2014, când Inspecţia Sanitară de Stat a organizat şi coordonat un control încrucişat.

Au fost controlate 67 de unităţi sanitare, în principal spitale de urgenţă, din Bucureşti şi ţară, pentru deficienţele constatate fiind aplicate 130 sancţiuni contravenţionale din care: amenzi 41 (în valoare de 35.200 lei), decizii de suspendare a activităţii — 1, avertismente — 83.

Principalele nereguli constatate au fost: lipsa staţiilor de dezinfecţie locală, în 20,8% din totalul de unităţi controlate; saloanele subdimensionate şi supraaglomerate, în 37,3%, ca urmare a efectuării lucrărilor de reabilitare, modernizare; grupuri sanitare insuficiente.

şi ministrul liberal al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a dispus un control tematic în perioada 3 — 29 martie 2013. Au fost verificate 378 de unităţi sanitare.

De asemenea, un alt control în mandatul lui Nicolăescu a fost efectuat între 18 noiembrie — 9 decembrie 2013. Acţiunea viza verificarea unităţilor de transfuzii şi supravegherea şi controlul infecţiilor nosocomiale din spitale.

Au fost controlate 249 de unităţi sanitare cu paturi, 2.784 secţii de spital (95.542 paturi spital), iar pentru deficienţele constatate au fost aplicate 55 sancţiuni contravenţionale din care: amenzi — 3, în valoare de 31.100 lei, avertismente — 52.

Acţiunea de control a relevat că nu se respecta planul anual de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale, în 1,5% din totalul de unităţile controlate nu se realizează autocontrolul (nu deţin laborator microbiologic), în 4% — nu se asigură personal calificat, angajat pe compartimentul şi controlul infecţiilor nosocomiale, în 2,5% — nu se înregistrează cu exactitate materialele supuse sterilizării la fiecare şarjă a fiecărui aparat în parte.

Tot în mandatului lui Nicolăescu, în perioada 1-15 octombrie 2013, a mai avut loc un control pentru verificarea respectării prevederilor legale în ceea ce priveşte punerea pe piaţă a produselor biocide.

Au fost realizate inspecţii la unităţile de desfacere şi utilizatori, pentru verificarea produselor biocide plasate pe piaţă (actul de plasare pe piaţă, eticheta, utilizarea), inspecţii la producători, importatori, distribuitori, în unităţile de depozitare, desfacere şi de prestare a serviciilor.

În cadrul acestei acţiuni, au fost controlate 1.618 unităţi: 30 producători produse biocide, 21 importatori, 103 distribuitori, 1.044 utilizatori, 127 utilizatori profesionali, 293 retaileri.

Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 92 avertismente şi 9 amenzi în valoare de 23.400 lei. Au fost retrase de pe piaţă 2.462 litri produse biocide şi 464 bucăţi produse biocide (ex. flacoane, tablete, comprimate). Totodată, au fost interzise pentru plasarea pe piaţă 1.899 bucăţi produse biocide.

Controalele au scos la iveală, printre altele: etichetări greşite — 115 produse biocide; ambalarea greşită; plasarea pe piaţă a 44 produse biocide fără aviz/autorizaţie; 8 produse biocide cu termen de valabilitate expirat; încadrarea diferită a unui produs biocid faţă de prevederile avizului; la 19 produse modul de utilizare era diferit faţă de instrucţiunile de pe etichetă; păstrare necorespunzătoare a produselor.

Un alt control, efectuat la începutul anului 2014, a vizat situaţia documentelor catagrafiate transmise de spitale, planurile de achiziţie a materialelor şi produselor destinate curăţeniei şi dezinfecţiei, precum şi cele privind operaţiunile de dezinsecţie şi deratizare.

Controlul a fost efectuat în 429 unităţi sanitare cu paturi, 389 de spitale au comunicat documentele solicitate, iar pentru deficienţele constatate au fost aplicate 249 sancţiuni contravenţionale pentru neconformităţi în special în ceea ce priveşte planul de achiziţii pentru materialele de curăţenie şi dezinfecţie, lipsa programelor pentru curăţenie şi dezinfecţiei, lipsa sau cantitatea insuficientă a materialelor şi produselor destinate curăţeniei şi dezinfecţiei, lipsa planurilor de dezinfecţie şi deratizare.