Ministerul Sănătăţii, anunţ de ultimă oră despre vaccinarea anti-covid în masă. Când va începe în România

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan, a declarat miercuri că vaccinarea în masă împotriva coronavirusului va începe în România, cel mai devreme, în primăvara anului 2021.

02 dec. 2020, 18:33
Ministerul Sănătăţii, anunţ de ultimă oră despre vaccinarea anti-covid în masă. Când va începe în România

Ministerul Sănătăţii, anunţ de ultimă oră despre vaccinarea anti-covid în masă. Secretarul de stat, Horaţiu Moldovan, a declarat că primii care vor fi vaccinaţi, cel mai devreme în primăvara anului următor, vor fi lucrătorii din sectorul sanitar şi persoanele din grupe de risc.

Ministerul Sănătăţii, anunţ de ultimă oră despre vaccinarea anti-covid în masă. „Noul vaccin necesită condiţii speciale de transport şi depozitare”

„România este o parte a acordurilor încheiate cu UE pentru procurarea de vaccinuri împotriva virusului SARS-CoV-2. Din cauza cererii extrem de ridicate, se pare că acest vaccin trebuie să ajungă în ţările membre ale UE într-un mod etapizat. Toate statele vor primi în acelaşi timp tranşe. Primii vaccinaţi vor fi lucrătorii din sectorul sanitar şi persoanele din grupe de risc.

Citeşte şi Marea Britanie, prima ţară din lume care a aprobat vaccinul Pfizer. Vaccinarea anti-Covid începe de săptămâna viitoare

Vaccinarea întregii populaţii va începe cel mai devreme în primăvară. Vrem să ne asigurăm că vaccinurile vor fi folosite la cel mai înalt grad de eficienţă şi siguranţă şi să respecte toate reglementările internaţionale. Ministerul Sănătăţii are o strategie de vaccinare în România şi există etape prevăzute, precum şi o reţea de stocare şi distribuţie.

Noul vaccin pe care îl vom aplica pentru SARS-CoV-2 necesită condiţii speciale de transport şi depozitare şi aceste lucruri vor fi, cu siguranţă, bine gestionate”, a declarat Horaţiu Moldovan, în dezbaterea prilejuită de Ziua mondială SIDA şi intitulată „Programul de tratament HIV în al doilea val COVID”.

Citeşte şi Vaccinurile Pfizer și Moderna au dat efecte secundare vizibile în cazul a 10-15% dintre voluntari

Potrivit secretarului de stat, situaţia epidemiologică de la nivelul UE „se degradează de la zi la zi, populaţia fiind expusă unui risc major de infectare cu SARS-CoV-2, iar România se confruntă, la rândul ei, cu cifre îngrijorătoare şi autorităţile trebuie să se adapteze permanent la noi şi noi măsuri de gestionare a acestei situaţii aproape de catastrofă”, scrie agerpres.ro.

Horaţiu Moldovan a explicat că la nivelul Ministerului Sănătăţii bătălia cu virusul se desfăşoară pe două fronturi: zona de prevenţie şi îngrijirea bolnavilor în secţiile spitaliceşti de boli infecţioase.

Înalt oficial: Vaccinarea întregii populaţii a Germaniei va dura până în 2022. În 100 de zile pot fi vaccinați doar 15 milioane de oameni

Thomas Mertens, directorul Comitetului Permanent pentru Vaccinare (STIKO) anunţă că vaccinarea întregii populaţii a Germaniei va dura până în 2022 din cauza capacității limitate.

„Dacă se administrează vaccinul de la 150.000 până la 200.000 de doze pe zi, în cinci sau șase zile pe săptămână – presupunând că vaccinurile sunt disponibile și oamenii sunt dispuși să fie vaccinați – puteți calcula cât va dura. Ai avea nevoie de 100 de zile pentru a vaccina 15 milioane de oameni”, a afirmat Thomas Mertens, pentru Rheinische Post, conform Reuters și Mediafax.

Germania se grăbește să pregătească centre de vaccinare din întreaga țară, astfel încât să poată începe vaccinarea imediat după aprobări. Cancelarul german Angela Merkel a declarat că de la 60% până la 70% din populație ar trebui să dobândească imunitate, fie printr-un vaccin COVID-19, fie prin infecție, pentru ca Guvernul să ridice restricțiile.