Ministerul Sănătății e în alertă. Alexandru Rafila: „Se fac secvențieri la cazurile grave pentru a vedea dacă tulpina este prezentă în România”

Alexandru Rafila a declarat că INSP va face analize de laborator pentru a vedea dacă tulpina africană Omicron este prezentă și în România. Sunt vizate în specila pacienții cu o formă severă de Covid-19.

27 nov. 2021, 17:09
Ministerul Sănătății e în alertă. Alexandru Rafila: „Se fac secvențieri la cazurile grave pentru a vedea dacă tulpina este prezentă în România”

Alexandru Rafila a anunțat că Institutul Național de Sănătate Publică vor face analize, în special în cazul pacienților cu o formă gravă de Covid, pentru a vedea dacă tulpina africană Omicron, există și în România.

Alexandru Rafila, avertisment despre noua tulpină COVID. „A fost declarată o variantă preocupantă. E de patru ori mai contagioasă ca Delta”

„Cazurile grave care sunt acum în spital vor fi subiectul acestor secvențieri, să vedem dacă sunt și corelații epidemiologice, link-uri epidemiologice. Aceste tulpini ar putea fi prezente în România și dacă evoluțiile clinice ale pacienților care sunt infectați ar putea să difere față de varianta originală sau față de tulpina delta. Când discutăm de variantele de interes sunt 3 elemente care se dezbat întotdeauna: transmisibilitate, forma de manifestare a bolii, eficacitatea anticorpilor obținuți după vaccinare sau trecerea prin boală”, a spus ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila, avertisment despre noua tulpină COVID. „O să recomandăm turiştilor să nu meargă în ţările în care apar acest cazuri”

„Această secvenţiere care a dus la izolare a fost făcută pe data de 24 noiembrie, acum două zile. Tulpina a provenit de la un pacient din Africa de Sud de la care s-a luat o probă pe data de 9 noiembrie.

Valul cinci al pandemiei ar putea ajunge în România la jumătatea lunii ianuarie. Dr. Alexandru Rafila: „Nu mai spun 15 ianuarie, pentru că m-au întrebat şi la ce oră”

Sunt ţări care au luat măsura să interzică zborurile din sudul Africii. Şi noi o să recomandăm turiştilor să nu meargă în ţările în care apar acest cazuri.

Sunt două-trei cazuri identificate în Israel. În cazul unei tulpini cu transmisibilitate ridicată, aceste măsuri încetinesc răspândirea.

Se transmite mai uşor, dar nu are încă legătură cu o eventuală agravare a bolii. Se pare că această mutaţie ar putea să facă ineficienţi anticorpii obţinuţi în urma vaccinării. În acest moment, nu avem informaţii științifice. Abia s-a secvenţiat. Cât timp nu există un studiu, sunt doar speculaţii.

Această variantă, în momentul de faţă, a fost caracterizată din punct de vedere genetic. Statelor li se recomandă să facă frecvent secvenţieri”, a mai precizat noul ministru al Sănătăţii.