Valul cinci al pandemiei ar putea ajunge în România la jumătatea lunii ianuarie. Dr. Alexandru Rafila: „Nu mai spun 15 ianuarie, pentru că m-au întrebat şi la ce oră”

Noul ministru al Sănătăţii a avertizat că efectele valului cinci al pandemiei ar putea fi resimţite în România la mijlocul lunii ianuarie, deoarece, în opinia specialiştilor în sănătate publică, aceasta este "perioada maximă de incubaţie a bolii" după sărbătorile de iarnă.

26 nov. 2021, 22:12
Valul cinci al pandemiei ar putea ajunge în România la jumătatea lunii ianuarie. Dr. Alexandru Rafila: „Nu mai spun 15 ianuarie, pentru că m-au întrebat şi la ce oră”

Medicul Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătăţii, a reiterat că valul cinci al pandemiei va fi resimţit în România la mijlocul lunii ianuarie 2022.

„Valul 5 e posibil să vină la jumătatea lunii ianuarie. Nu mai spun 15 ianuarie. Nu mai spun asta, pentru că m-au intrebat şi la ce oră.

La jumătate lunii ianuarie înseamnă un interval de două săptămâni, perioada maximă de incubaţie a bolii după sărbătorile de iarnă”, a declarat noul ministru al Sănătăţii, la Digi24.

Dr. Alexandru Rafila a subliniat că „riscul de creştere rapidă este mult mai mare” deoarece mulţi oameni se vor duce să-şi viziteze rudele în vârstă de sărbători.

„Mulţi se vor duce să se întâlnească cu rudele, poate stau mai izolate, vârstnici cu diverse afecţiuni cronice. Noi avem cea mai scăzută rată de vaccinare la populaţia de peste 80 ani.

Dacă i-ar convinge să se vaccineze, şi perioada sărbătorilor ar putea fi una cu mai multă relaxare şi linişte pentru familiile din România”, a mai precizat dr. Rafila.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiță: Varianta africană a COVID ar putea EXPLODA la nivel global

Alexandru Rafila, despre introducerea certificatului verde. „Va fi vorba de situaţiile în care va exista o creştere timp de 3-4 săptămâni”

„E probabil să aibă nevoie de certificat verde dacă cumva acea variantă pe care am propus-o eu. Va fi vorba de situaţiile în care va exista o creştere timp de 3-4 săptămâni.

Ar trebui să despărţim lucrurile – una este personalul sanitar şi alta este utilizarea certificatului verde ca instrument de protecţie a sănătăţii publice”, a mai menţionat Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Medicul Alexandru Rafila, despre introducerea certificatului verde COVID. „A părut o măsură coercitivă. Nu pot să introduc o măsură care să forţeze vaccinarea şi să declar public că vaccinarea nu e obligatorie”