Ministerul Sănătăţii, noi măsuri din cauza coronavirus. Vârful epidemiei, la jumătate lunii aprilie. „Vor fi aproape 10.000 de cazuri”

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a declarat că autorităţile se aşteaptă la un vârf al epidemiei generate de noul coronavirus în a doua jumătate a lunii aprilie. La moment, medicii estimează că vor fi aproape 10.000 de persoane diagnosticate cu COVID-19 în România. Tătaru a precizat că se poate discuta şi despre un al doilea vârf al epidemiei. Între timp, ministrul Sănătăţii a spus că se pregăteşte o nouă ordonanţă militară cu noi măsuri.

RomaniaTV.net
28 mart. 2020, 21:06
Ministerul Sănătăţii, noi măsuri din cauza coronavirus. Vârful epidemiei, la jumătate lunii aprilie. „Vor fi aproape 10.000 de cazuri”

Ministrul Sănătăţii susţine co România se pregăteşte de scenariul 4 privind evoluţia epidemiei de coronavirus. Asta înseamnă că pacienţii cu simptome uşoare vor fi trataţi acasă, iar cei cu simptome moderat-severe vor fi duşi la spital. De asemenea, în secţiile de boli infecţioase şi în secţiile ATI vor fi tratate cazurile critice.

Nelu Tătaru spuen că în acest scenariu, în care numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus va depăşi 2.000, personalul medical pozitiv la COVID-19, dar asimptomatic, va trata pacienţii spizalizaţi. Totodată, spitalele suport, 36 la număr, vor primi şi ele pacienţi infectaţi în cele 8.000 de paturi de care dispun în total aceste spitale, conform News.ro.

Ministrul Sănătăţii susţine că autorităţile române se aşteaptă la un vârf al epidemiei de Covid-19 în a doua jumătate a lunii aprilie.

„Suntem în România într-un moment în care preconizăm un vârf al acestei pandemii spre a doua jumătate a lunii aprilie, cu un număr mediu de cazuri în jur de 10.000 dar trebuie să ne gândim că acest număr poate fluctua în funcţie de evoluţia ulterioară şi a respectării anumitor reguli pe care trebuie să ni le impunem. (…) Dacă avem un vârf lin, atunci avem şi o cădere mai lină, cu posibilitatea unui vârf mai mic în toamnă, dar deja suntem imunizaţi ca şi indivizi şi atunci el va fi un vârf foarte mic, având în vedere că poate în şase luni vom avea şi acel vaccin. Dacă avem un vârf foarte ascuţit atunci vom avea şi efecte nefaste cu cazuri critice şi cu destul de multe decese”, a afirmat Nelu Tătaru, conform sursei citate.

Ministrul a explicat că va fi extinsă testarea la cei care prezintă simptome respiratorii şi că nu se va face testare „în masă, fără a avea o noimă”.

„Trebuie să înţeleagă toată lumea că aceste testări sau un rezultat negativ nu pot înlocui o izolare, nişte măsuri de precauţie, precum nu pot înlocui nici acea distanţare socială” a precizat ministrul.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că să pregăteşte o nouă ordonanţă militară cu noi măsuri.

Nelu Tătaru, despre materialele sanitare necesare medicilor care tratează bolnavii infectaţi cu coronavirus

Media de vârstă a pacienţilor infectaţi în România este de 40-49 de ani, a menţionat Tătaru.

„În ţară atâta timp se simt protejaţi, personalul medical are un tonus bun şi ştie pentru ce s-a pregătit, siguranţa lor înseamnă şi siguranţa pacienţilor siguranţa lor este să aibă echipamente să aibă materiale sanitare, să fie testaţi vom asigura să se întâmple acest lucru” a spus ministrul.

La Suceava, unde zeci de cadre medicale au fost infectate, au fost cooptaţi medici şi rezidenţi din ultimii ani de la clinicile universitare, iar pe măsură ce se vor vindeca şi vor ieşi din izolare cadrele medicale afectate se vor întoarce în spital.

Tătaru a anunţat că au început să sosească în România transporturi cu materiale sanitare din diverse zone şi că sunt în derulare achiziţii de măşti mănuşi, botoşi de uz medical, dar şi că în România a demarat producţia de astfel de echipamente.

„În două-trei săptămâni o să avem o producţie atât de biocide, cât şi de echipamente de protecţie” a spus Tătaru.

Nelu Tătaru, despre medicii infectaţi cu coronavirus de la Spitalul Gerota

Ministrul Sănătăţii a precizat că există medicaţie şi scheme terapeutice în funcţie de simptomatologie şi de severitatea bolii, acestea fiind disponibile în centrele regionale şi că medicamente vor fi trimise către spitalele suport care vor primi pacienţi, dar şi celor care vor face tratament acasă, la indicaţia medicului.

Potrivit lui Nelu Tătaru, starea unuia dintre medicii de la spitalul Gerota este gravă, cu prognostic rezervat în timp ce al doilea s-a îmbunătăţit şi va fi transferat pe secţie. Pe de altă parte, pacientul care i-a infectat pe cei doi medici, fostul şef din Poliţie care a ascuns faptul că a fost plecat în Israel, este în stare bună, internat pe secţie.

200.000 de români au venit în țară, mai așteptăm încă 200.000 până de Paște

Potrivit Digi24, creşterea numărului de îmbolnăviri ar putea fi determinată şi de faptul că până în prezent s-au întors în ţară din străinătate aproape 200.000 de români.

Până de Paşte, sunt aşteptaţi să sosească încă pe atâţia.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a avut mesaj pentru românii care sunt tentaţi să plece din carantină.

„Sunt niște oameni care au venit de frică, dar ajunși aici bravează. Sunt niște oameni care au fugit de moarte, dar pot aduce moartea la noi. Dacă nu-și respectă propria imagine sau propriul corp, să aibă un respect pentru bătrânii, pentru copiii și pentru toți cei din jurul lor”, spune ministrul.

Încă patru români au murit din cauza coronavirus. Bilanţul deceselor a urcat la 34. Cel mai tânăr pacient avea 43 de ani