Ministerul Sănătății nu renunță la purtarea măștii în timpul orelor de sport din INTERIOR! Cum arată situația în restul țărilor europene

Ministerul Sănătății a anunțat că susține ferme purtarea măștii de protecție în timpul activităților care se desfășoară în interior. De asemenea, activitățile sportive în aer liber se pot desfășura fără purtarea măștii de protecție.
Alina Costache
03 mart. 2021, 17:13
Ministerul Sănătății nu renunță la purtarea măștii în timpul orelor de sport din INTERIOR! Cum arată situația în restul țărilor europene

Ministerul Sănătății nu renunță la purtarea măștii în timpul orelor de sport din INTERIOR! Ore de sport fără mască de protecție în exterior! Ministerul Sănătății a luat această decizie în urma incidenței în creștere a cazurilor de la reluarea cursurilr în format fizic, creșterea cazurilor pozitive COVID în rândul cadrelor didactice de la reluarea orelor de clasă și a numărului claselor, dar și numărul în creștere de infectări cu tulpina britanică a coronavirusului.

Citește și: Ministrul Educaţiei: „A face sport cu mască echivalează cu situaţia în care faci efort fizic la altitudine de 800 de metri

”Ministerul Sănătății face următoarele precizări cu privire la propunerile de completare a Ordinului ministrului Educației și ministrului Sănătății nr. 3.235/93/4.2.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică referitoare la purtarea măștilor de protecție în timpul activităților sportive:

(1) Ministerul Sănătății susține ferm purtarea măștii în timpul activităților sportive care se desfășoară în interior. Activitățile sportive în aer liber se pot desfășura fără purtarea măștii de protecție, cu respectarea distanței fizice recomandate între elevi.

(2) Datele care stau la baza deciziilor Ministerului Sănătății:

*incidența în creștere a cazurilor de la reluarea cursurilor în format fizic;

*creșterea cazurilor pozitive COVID-19 în rândul cadrelor didactice de la reluarea orelor de clasă și a numărului claselor/grupelor suspendate, conform datelor oficiale; astfel, în perioada 23 februarie – 1 martie 2021, în sistemul național de învățământ preuniversitar s-au înregistrat:
– 405 infectări în rândul elevilor până la data de 1 martie 2021;
– 418 infectări în rândul personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic până la data de 1 martie 2021;
– 494 de clase/grupe au suspendat activitatea în perioada 23 februarie – 1 martie 2021;

*numărul în creștere de infectări cu SARS-Cov-2, noua varianta UK – linia genetică B.1.1.7, precum și repartiția lor geografică extinsă pe tot teritoriul României, cu rata de transmitere și contagiozitate crescută la copii.

De asemenea, trebuie subliniate următoarele aspecte: în timpul efortului fizic crește mult eliminarea de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2 de la un bolnav la o persoană receptivă, implicit riscul de transmitere; măsura relaxării purtării măștilor în timpul orelor de sport ar zădărnici efortul susținut de a purta mască în timpul tuturor celorlalte activități școlare; mai multe țări au luat decizia sistării complet a activităților sportive” , se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății nu renunță la purtarea măștii în timpul orelor de sport din INTERIOR! Cum arată situația în alte state europene

România este singura țară din Uniunea Europeană care a impus la nivel național obligativitatea purtării măștii la orele de sport. Majoritatea statelor europene prevăd măsura precum ventilația, distanțarea și susținerea orele preponderent, evitarea sporturilor de echipă. Letonia este țara care a luat cea mai drastică măsură, mai exact suspendarea orelor de educație fizică.

În Belgia în clasele mici orele de educație fizică sunt înlocuite prin activități în aer liber, iar în Austria masca de protecție nu este obligatorie în timpul orelor de educație fizică, însă activitățile sportive sunt reduse la minimum.

Citește și: 91.000 de elevi nu vor face ore remediale. Cum vor recupera materia pierdută. Anunţul Ministerului Educaţiei

În Bulgaria Italia și Cipru purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie, însă elevii trebuie să mențină o distanțare fizică de minimum 1,5 metri, respectiv 2 metri. În Croația și Franța este recomandată organizarea orelor de sport cât mai mult în aer liber, iar când nu este posibil, profesorii sunt sfătuiți să faciliteze exercițiile individuale.

În Cehia situația epidemiologică este gravă, iar toate școlile sunt închise. Danemarca a ales să măsurile de prevenție cum ar fi ventilația, igiena suplimentară, spălarea mâinilor și testarea.

În Estonia, Finlanda, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Slovenia. Suedia, Spania și Grecia, masca de protecție nu este obligatorie. În Germania, reglementările variază de la un land la altul, în funcție de rata de infectare.

În Irlanda, procesul educațional în format fizic va fi organizat pentru învățământul preșcolar, învățământul primar și clasele terminale din învățământul secundar. În preșcolar și primar, masca nu este obligatorie, iar în învățământul secundar superios, elevii sunt obligați să poarte masca de protecție în permanență.

În Letonia, procesul educațional în format fizic se desfășoară doar în învățământul primar, cu obligativitatea purtării măștii de protecție în timpul orelor, însă nu se organizează ore de educație fizică. Lituania a luat cea mai drastică măsură, iar carantina la nivel național este instituită până pe 31 martie.

În Portugalia, procesul educațional este organizat în format online, iar în Slovacia, orele de educație fizică se recomandă a fi axate doar pe teorie. Ministerul Educației din Ungaria recomandă organizarea orelor de educație fizică în aer liber.

 

 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Ce să pui peste carne când o gătești pe grătar. Așa îți va ieși cea mai suculentă friptură
Capital.ro
Pensii majorate de la 1 iulie. Guvernul a dat undă verde. Pensionarii care vor primi mai mulți bani
Playtech.ro
Concediul medical nu se acordă oricând. Ce afecțiuni sunt acceptate și care nu
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Probleme cu vacanțele în Grecia. Avertismentul MAE
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
A murit un cunoscut impresar! Un accident stupid la golf i-a adus sfârșitul
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Românii care vor primi 292 de lei pe 8 mai 2025, direct pe card sau prin Poșta Română
MediaFlux
Când intră alocațiile copiilor pe card în mai 2025. Detalii importante pentru părinți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici