Ministerul Sănătăţii, recomandări despre vaccinul anti-COVID. „Rapelul să fie realizat cu acelaşi vaccin cu care a fost administrată prima doza”

Ministerul Sănătăţii a reaminitit că rapelul în cazul vaccinului anti-COVID nu se poate face decât cu acelaşi ser folosit la prima doză. Precizările specialiştilor vin în contextul în care România a început administrarea rapelului pentru vaccinul AstraZeneca.

12 apr. 2021, 19:27
Ministerul Sănătăţii, recomandări despre vaccinul anti-COVID. „Rapelul să fie realizat cu acelaşi vaccin cu care a fost administrată prima doza”

Ministerul Sănătăţii, recomandări despre vaccinul anti-COVID. Specialiştii în domeniul sănătăţii au dat explicaţii după ce tot mai mulţi români se întreabă dacă pot face rapelul cu alt vaccin decât cel utilizat la prima doză.

„Nu. Autoritățile competente de la nivel internaţional recomandă ca rapelul să fie realizat cu acelaşi vaccin cu care a fost administrată prima doză. Pană la acest moment nu există date în ceea ce priveşte siguranţa şi eficacitatea, care să ateste faptul că cele două administrări se pot face cu vaccinuri diferite”, a transmis Ministerul Sanatatii, într-un răspuns publicat pe pagina de Facebook a instituţiei.

Experţii Ministerului Sănătăţii au mai precziat că „pentru a putea studia posibilitatea combinării vaccinurilor, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie a început un studiu (Com-COV) care va analiza reacția sistemului imun al persoanelor înrolate, după administrarea celei de-a doua doze cu un vaccin diferit față de cel utilizat pentru prima doză.

„Studiul a început în luna februarie a acestui an și va dura 13 luni, dar date parțiale din acest studiu ar putea fi disponibile mai devreme.
Până când vor exista date suplimentare oficiale în ceea ce privește utilizarea a două vaccinuri diferite pentru cele două doze, recomandările oficiale continuă să fie acelea de a utiliza același vaccin atât pentru prima doză, cât și pentru rapel”, notează sursa citată.

De altfel, preşedintele CNCAV, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a expliat că rapelul în cazul vaccinului anti-COVID este bine să fie făcut cu acelaşi ser ca prima doză.

Citeşte şi Efecte adverse după vaccinarea cu AstraZeneca: 42 de cazuri de tromboză în Germania

Mai mult, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a reiterat vineri ca nu poate face recomandări privind schimbarea vaccinului anti-COVID dezvoltat de compania AstraZeneca-Oxford, la rapel, cu un vaccin cu ARN mesager.

Comitetul naţional pentru imunizarea anti-COVID informează că, în ultimele 24 de ore, au fost administrate 62.881 de doze de vaccin, dintre care 46.271 – Pfizer, 8.019 – AstraZeneca şi 8.591 – Moderna, potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.

Până în prezent, 404.066  de persoane au fost imunizate cu vaccinul anti-COVID produs de AstraZeneca.

Citeşte şi: Bilanţ vaccinare 12 aprilie. Peste 62.000 de persoane au fost vaccinate anti-COVID. Totalul se apropie de 2,4 milioane