Ministerul Sănătății: ”Trebuie să aducem mai mulți medici și în zonele mai slab deservite, în mediul rural sau în zonele non universitare din România”

Ministerul Sănătății împreună cu Organizația Mondială a Sănătății și organizația non-guvernamentală Medici pentru România au deschis workshop-ul ”Resurse Umane în Sănătate: Acțiuni Locale, Rezultate Naționale”, focalizat pe tema retenției și atragerii de medici în zonele care acum sunt slab deservite din punct de vedere al ocupării posturilor de către personalul medical.
Mircea Filipescu
06 iul. 2024, 17:27
Ministerul Sănătății: ”Trebuie să aducem mai mulți medici și în zonele mai slab deservite, în mediul rural sau în zonele non universitare din România”

Personalul medical este concentrat în București și în municipiile unde există centre universitare, în timp ce în mai multe județe din țară numărul de medici raportat la totalul populației se află la o treime față de media Uniunii Europene.

”Trebuie să lucrăm împreună pentru a aduce medici în zonele care acum sunt slab deservite. Sursele problemei nu sunt numai legate de sistemul de pregătire a medicilor sau de salarizarea personalului medical, dar și de infrastructură și administrație publică locală. Tocmai de aceea soluția trebuie să fie una comună, care să pornească de la digitalizarea și debirocratizarea sistemului de rezidențiat, să continue cu menținerea atractivă a nivelului salariat și să se termine inclusiv cu construcția efectivă a unei structuri de suport pentru tinerii medici, în parteneriat cu administrația locală. Toate acestea pot aduce și menține medicii de orice specialitate în zonele mai puțin favorizate și mai slab deservite în prezent”, a subliniat ministrul Sănătății Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.

Resurse Umane în Sănătate: Acțiuni Locale, Rezultate Naționale

”Lucrăm la proiectul de implementare a resurselor umane prin PNRR, cu Organizația Mondială a Sănătății dar avem nevoie și de sprijinul ONG-urilor, cum este organizația Medici pentru România. Împreună putem să schimbăm trendul deservirii slabe a unor zone din țară, în raport cu orașele universitare și bineînțeles cu Capitala”, a continuat acesta.

Organizația ”Medici pentru România” se implică inclusiv pentru consilierea medicilor care doresc întoarcerea în România, în vederea reintegrării acestora în sistemul medical românesc.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei o singură bere! Iată ce alcoolemie ai în sânge și cât de grav este dacă te urci la volan

Secretarul de Stat Alexandru Rogobete, responsabil cu implementarea PNRR în Sănătate, a declarat că prin intermediul PNRR zona de reforme cuprinde atât dezvoltarea de indicatori ai calității serviciilor medicale cât și dezvoltarea resursei umane.

Resurse Umane în Sănătate: Acțiuni Locale, Rezultate Naționale

”Prin PNRR și beneficiind de expertiza OMS, dezvoltăm concomitent atât felul în care măsurăm, prin indicatori, calitatea serviciilor medicale, cât și calitatea resurselor umane din sistem, atât la nivel de management cât și de execuție. Medicina de familie, ambulatoriile de specialitate, asistenta comunitară, spitalele și sănătate publică au planuri sectoriale dezvoltate împreună cu OMS, care cuprind inclusiv această componentă de retenție a personalului în zone deservite sub media europeană”, a explicat secretarul de stat.

”Susținem o soluție integrată de abordare strategică a unei probleme care suprasolicită sistemul în anumite părți în timp ce îl lasă descoperit în altele. Nu este eficient ca zonele slab deservite să exporte pacienți către centrele mari. Putem avea o descentralizare reală a sistemului, nu numai pe partea de clădiri și dotări, dar inclusiv pe partea de suport pentru atragerea și retenția personalului medical. Resurse există, trebuie doar să le direcționăm corect în sistem”, a mai spus acesta.

Resurse Umane în Sănătate: Acțiuni Locale, Rezultate Naționale

Evenimentul s-a bucurat de prezența reprezentanților Băncii Mondiale, Ambasadei SUA în România, Ministerului Finanțelor, Comisia Europeană prin DG Reform, Institutul Național de Management în Sănătate, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov.

Citește și: Ce înseamnă boala ficatului gras și cât de periculoasă este. Cele mai bune remedii naturiste pentru sănătatea organismului tău

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cu ce să stropești vița de vie ca să ai struguri parfumați și dulci. Trucul genial folosit chiar și de bunicii noștri
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Stațiunea de pe litoralul românesc care va fi revelația verii. A fost ignorată ani la rând, dar acum revine în top
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Taxa care s-a majorat și impactul resimțit de la 1 mai. Măsura a intrat deja în vigoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Vedeta din România care așteaptă primul ei copil, la un an de la divorț! Modul inedit în care le-a dat vestea fanilor
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Surpriză în cursa pentru Cotroceni: Ce arată cel mai nou sondaj dinaintea alegerilor prezidențiale
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață