Ministerul Sănătăţii va dezvolta mai multe programe de screening. Care sunt priorităţile

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat că o prioritate a ministerului pe care îl conduce ține de o schimbare de filosofie, de o nouă optică în domeniu, prin care să se pună un accent mai mare pe educația potențialului pacient, de la cele mai fragede vârste.
Iulian Tudor
19 ian. 2016, 09:21
Ministerul Sănătăţii va dezvolta mai multe programe de screening. Care sunt priorităţile

„Ceea ce construim, construim gândindu-ne pe termen lung. Nu reinventăm lucrurile, ne-am fixat niște priorități, ne dorim să avem o populație sănătoasă și care să se prezinte din vreme la medic, astfel încât bolile să fie depistate în stadii incipiente, să putem identifica la timp bolile asimptomatice.

Atunci, gândim pachetul acesta de educație pentru sănătate și de profilaxie ca pe unul prioritar. În mod evident, n-o să putem acoperi toată patologia și în mod evident nu vom schimba sistemul de educație peste noapte. Dar îl gândim ca un pachet integrat și ne-am dori să putem construi curricula în acest an pentru a lăsa o direcție foarte clară pentru anii care vin, iar această curriculă să fie integrată între cei tineri și foarte tineri, copii preșcolari, care vor fi și vectori ai schimbării până la urmă, deoarece cu siguranță vor discuta în familii. În același timp, e vorba și de adulți, de medici, fiindcă trăim într-o epocă a medicinei centrate pe pacient. Pacientul trebuie să fie informat și înainte de a se prezenta la medic, să fie corect informat despre ce se întâmplă cu propria lui persoană, astfel încât în momentul consultului să existe o interfață corect pregătită prin educația aceasta încă de pe băncile școlii. În același timp, medicul trebuie să poată prelua un potențial pacient ca pe o persoană care este implicată în decizii și nu căreia i se impun anumite lucruri”, a afirmat Patriciu Achimaș, potrivit Agerpres.

Schimbări majore la rezidenţiat. Ministrul Sănătăţii vrea să trimită medici în mediul rural

Ministrul a subliniat că pentru a realiza aceste lucruri este nevoie de timp și de răbdare.

„Aș vrea să precizăm că e vorba de un mandat de ministru foarte clar definit în timp și spațiu. E vorba de un an, în care în mod evident ar trebui să putem explica faptul că lipsa răbdării e una dintre cauzele care ne poate duce în greșeli. Pe de altă parte, nu avem cum și nici de ce să fim responsabili pentru tot ce s-a distrus în 25 de ani și un an nu este un răstimp în care să vezi rezultate decât dacă te încăpățânezi să tai panglici, lucru pe care chiar nu dorim să-l facem. Suntem un guvern de oameni normali și responsabili”, a menționat ministrul Sănătății.

În privința pachetului de educație pentru sănătate, Patriciu Achimaș a adăugat că urmează să fie semnat și un protocol cu Ministerul Educației Naționale. De asemenea, vor fi programe de popularizare în masă a informațiilor privind educația pentru sănătate, precum și programe de educație continuă pentru personalul medical.

Ministerul Sănătății va dezvolta și o serie de programe de screening, cum ar fi cel pentru cancerul de col uterin, dar și programe pentru prematuri și de stimulare a natalității.

„În partea de profilaxie, avem probleme de sănătate publică, cum ar fi cancerul de col uterin — o problemă pe care o știm de multă vreme — și vom intensifica un proces început deja de câțiva ani. Dar rezultatele unui program de screening se văd în decenii. Deci, nu e vorba ca în acest an să raportăm realizări extraordinare. Lucrurile acestea trebuie clădite și, decât să le facem în pripă, mai bine să le așezăm cărămidă cu cărămidă și să lăsăm niște direcții foarte clare.

O altă problemă e cea a copiilor. Natalitatea e în scădere, avem un număr mare de prematuri și ne dorim ca acest lucru să se schimbe în bine. Gândim programe pentru terapie intensivă pediatrică, programe pentru acești prematuri, astfel încât viitorii tineri să fie sănătoși. Sigur, ne dorim ca și natalitatea să crească, este o prioritate nu doar a Ministerului Sănătății, e o prioritate a acestui guvern și prin ce vom dezvolta în lunile care urmează — nu vreau să anticipez acum—ne vom îndrepta către o viziune globală a acestui guvern în acest sens”, a completat Patriciu Achimaș.

O altă prioritate se referă la programele pentru arși și la cele pentru ținerea sub control a infecțiilor intraspitalicești.

„Consecutiv tragediei de la Colectiv, ne asumăm un program de arși în cadrul programelor prioritare și, în același context, pornim un program pe termen scurt, mediu și lung de control a infecțiilor nosocomiale. Problema aceasta a fost discutată de mai multe ori, în acest moment avem și un raport al comisiei care se ocupă nemijlocit de această problemă și luăm măsurile recomandate de specialiști”, a punctat ministrul Sănătății.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cu ce să stropești vița de vie ca să ai struguri parfumați și dulci. Trucul genial folosit chiar și de bunicii noștri
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Administratorul blocului poate fi schimbat? Când și cum poți cere înlocuirea lui legal
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Moneda națională dispare și va fi înlocuită cu EURO din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Vedeta din România care așteaptă primul ei copil, la un an de la divorț! Modul inedit în care le-a dat vestea fanilor
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Surpriză în cursa pentru Cotroceni: Ce arată cel mai nou sondaj dinaintea alegerilor prezidențiale
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață