Schimbări majore la rezidenţiat. Ministrul Sănătăţii vrea să trimită medici în mediul rural

Procedura de admitere la rezidenţiat va fi regândită. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, care vrea ca toţi cei care au obţinut punctaj de promovare să îşi găsească un post, în condiţiile în care sunt multe localităţi fără medici.

16 ian. 2016, 14:08
Schimbări majore la rezidenţiat. Ministrul Sănătăţii vrea să trimită medici în mediul rural

Ministrul Sănătăţii spune că trebuie gândite strategii pe termen lung pentru pacienţi, pentru copii şi nou-născuţii prematur. El susţine că o prioritate ar fi punerea în lucru a unei strategii privind prevenţia şi că va susţine şi asuma legea vaccinării aşa cum o vor elebora specialiştii, explicând totodată că este oportună vaccinarea anti-HPV.

De asemenea, Patriciu Achimaş-Cadariu spune că trebuie regândită procedura de admitere la rezidenţiat, astfel încât să existe un rezidenţiat naţional care să ofere un clasament în funcţie de care cât mai mulţi, dacă nu toţi cei care participă, să poată să îşi aleagă un post.

Vezi şi: Programe suplimentare în sistemul de sănătate. Ministrul Achimaş vrea prevenţie în zona medicinei dentare la copii

„Am început discuţiile legat de rezidenţiat şi ceea ce ne dorim este ca medicii noştri, sigur, să poată profesa, să poată rămâne în România şi să aibă şi condiţiile în care să rămână. Ştiu că sunt deziderate frumoase şi pot să sune doar frumos. Ce ne gândim este varianta unui rezidenţiat naţional care să se desfăşoare, sigur, în mai multe centre, dar care să ofere un clasament în funcţie de care cât mai mulţi, dacă nu toţi cei care participă, să poată să-şi aleagă un post. Sigur, ne dorim în acelaşi timp medici de bună calitate. Examenul acesta sigur că avea şi logica unui filtru. Există multe localităţi care au nevoie de medici”, a spus ministrul Sănătăţii într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX.

Ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre problema infecţiilor nosocomiale, susţinând că, pe lângă necesitatea unui număr mai mare de epidemiologi, acum fiind două sute de astfel de specialişti şi cinci sute de spitale, trebuie gândită o modalitate de control în care să fie implicate mai mult şi direcţiile sanitare.

Vezi şi: Caz halucinant într-un spital din România. Un doctor i-a tăiat gâtul unui coleg din spital cu bisturiul